szerző:
hvg.hu

A világ legrangosabb gasztronómiai versenye, a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten rendezik meg május 10-11-én a SIRHA Budapest nemzetközi vendéglátó-és élelmiszer-ipari szakkiállítás keretében. Hogy ki képviseli a házigazda Magyarországot, az csütörtökön késő délután derül ki.

Viszlát Bocuse d’Or, 2016-ban Budapesten! Így búcsúztak a magyarok 2015. január végén a lyoni világdöntőn, ahol 24 ország közül a 13. helyet szerezte meg a Molnár Gábor séf jegyezte csapatunk. A visszaszámlálás az évi európai válogatóra már tavaly ősszel elkezdődött, most pedig órák választanak el attól, hogy köszönthessük a magyar döntő győztesét.

Hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

©

A február 18-i Bocuse d'Or magyar döntő versenyprogramja a következőképpen alakul:

A versenyzők reggel 9-kor kezdik meg a munkát a Hungexpo "A" csarnokában berendezett konyhai bokszokban. Az első tálalásra délután 2-kor kerül sor, eredményhirdetés 5-kor.

A húsételeket gímszarvasborjú combjából és gerincéből kell megalkotniuk a versenyzőknek. A halételt dunai kecsegéből és a kaviárjából készítik el. Az alapanyagokat – mint ahogy az európai döntőre is – a Magyar Bocuse d’ Or Akadémia arany fokozatú támogatója, hivatalos beszállítója, a METRO biztosítja.

És akkor a versenyzők:

09:00 Sándor Rodrigo

©

Szegedtől, Londonon át egészen Budapestig és a Bocuse d'Or magyarországi döntőjéig: a Costes Downtown versenyzője sosem áll le.
Egy igazán elhivatott, folyamatosan fejlődni vágyó szakács.


09:10 Szabó László

©

A Sodexo versenyzője mondhatni már egészen kicsi kora óta szakácsnak készült:
"Gyerekkoromban szerettem a konyhában figyelni, ahogy édesanyám főz. Hatévesen már palacsintát sütöttem és szinte minden alkalommal szakácskönyvet kaptam a családtagoktól. Ezek után nem volt kérdés, melyik szakmát válasszam."


09:20 Győrffy Árpád

©

A Four Seasons/ Kollázs Resturant séfje, a kemény munka híve:
"Teljes elhivatottság, nap mint nap ezzel kelni és feküdni, de alapvetően munka, munka és munka, valamint alázat szükséges ahhoz, hogy a legjobbak közt lehess."


09:30 Pohner Ádám

©

Az Olimpia Vendéglő szakácsa még csak 22 éves, de Ádámnak már 2015-ben a lyoni világdöntőben is szurkolhattunk, amikor Molnár Gábor séf mellett volt commis. Most saját csapatával próbál meg az élre kerülni ebben az erős mezőnyben.
Amúgy nem is olyan régen, 17 évesen egy házibuliban elkészített paprikás krumplival kezdte pályafutását.

09:40 Széll Tamás

©

A Michelin-csillagos Onyx séfje  a 2013-as világdöntőben hallatlan sikert aratva a 10. helyre vitte a magyar csapatot. Rutinos versenyzőnek számít, és egy jó tanáccsal szolgál minden leendő séfnek:
"Nem lehet kedvence egy szakácsnak, mindenre nyitottnak kell lenni! Ha van kedvenc, az azt jelenti, hogy van, ami nem az. És azt luxus lenne megengedni."

09:50 Volenter István

©

A székesfehérvári 67 Étterem és Bistro versenyzője saját bevallása szerint kezdetben nagyon nem találta helyét a konyhában. Mára viszont elképzelni sem tudná az életét másképpen:
"A szakma hivatássá, életformává vált számomra!"

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál