szerző:
hvg.hu

Komoly hírnevet szerzett az írországi Wicklow városának az az éhenkórász fóka, ami naponta többször is kimászik a vízből az egyik halétteremnél. Sammy-nek már saját Facebook-oldala is van, és sokan csak azért mennek el a vendéglátóhely előtti kikötőbe, hogy találkozhassanak vele. Sammy a helyszínen készített videókon békésnek tűnik, de ha éhes, lehetetlen visszaküldeni a vízbe.

Sammy nagyjából két évvel ezelőtt dugta ki a fejét a vízből az egyik halétteremnél, amely előtt egy út van. A vendéglő tulajdonosa éppen nyitáshoz készülődött, és látta, hogy egy fóka van az út közepén. Adott neki egy kis halat, amit boldogan elfogadott, majd eltűnt. Azt hitte, utoljára látta az állatot – mesélte Alan Hegarty az Ireland Today News-nak.

Nem így lett, a fóka, úgy tűnik, jól érezte magát a szárazföldön, mert azóta szinte minden nap megjelenik. Az étteremtulajdonos szerint általában naponta háromszor kuncsorog ennivalóért, és napi három kiló halat is megeszik.

Az étteremnél készített videókon látszik, hogy az ott dolgozók néha próbálják egy székekkel arrébb terelni Sammy-t, de a művelet nem mindig sikeres. A fóka sokszor bociszemekkel bámul rájuk, és nem megy vissza a vízbe, amíg nem kap enni.

A környéken élő gyerekeket szívesen hozzák ki a szülők fókát látogatni, mert Sammy nem tűnik agresszívnek, sőt, kifejezetten szórakoztató látvány, amikor a vízből időnként kidugja a fejét. Nem veszélytelen ugyanakkor, amikor az étterem előtti úton terül el, mert folyamatosan járnak arrafelé járművek, és könnyen elüthetik.

A vendéglő tulajdonosa azt mondta: a folyamatosan etetés ellenére biztosak abban, hogy Sammy továbbra is egy vadon élő állat, és saját maga vadássza le az élelmét. Az étterem csak éppen a túléléséhez elegendő halat ad neki – tette hozzá.

Az Ireland Today News szerint a fókának állítólag társa is akadt, és látták, hogy megosztotta vele a szárazföldön kunyerált ételt. Fotó viszont még nincs róluk, így a lap várja olvasóitól a fényképeket az újdonsült párról. Sammy Facebook-oldala itt érhető el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Hadházy végrehajtót fogad, ha Bayer nem kér tőle bocsánatot

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

Változik a YouTube, máshogy fogják ajánlani a videókat

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

A szuperhősöket legyőzte az ego

A szuperhősöket legyőzte az ego