szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?

Gyönyörű tájak, a természet mérhetetlen ereje és szépsége, halak minden mennyiségben, kedves, nyitott vendégszerető, kifejezetten humoros északi emberek és izgalmas gasztrokalandok – ez Izland. Kalandra fel!

  

Mindegy mi történik, a hegyek bizony ottmaradnak a helyükön. Az élet megy tovább”  - ez a felirat fogadott minket a kis reykjaviki Skuggi Hotelban. A gondolat végig velünk maradt, szinte az érkezés pillanatától kezdve megszállt bennünket az “Izland Spirit”… A túrát Reykjavikban kezdtük, ahová kora este érkeztünk meg, s a helyi turizmus iroda képviselője rögtön egy tipikus izlandi menure invitált bennünket a Matur og Drykkur    étterembe, ahol a hagyományos izlandi konyhára épülő, ám modernizált, kissé újragondolt fogásokkal találkozhattunk.

Ilyen egy izlandi 5 fogásos menü

Szárított izlandi hal, savós vajjal és savanyított tengeri salátával 

Füstölt pisztráng tormával, égetett izlandi lepény

Duplán füstölt bárány chips – tejszín, fenyőmag

Tőkehal krokettek, tormás remulád szósszal

Halibut leves, friss kagylóval zöldalmával és mazsolával

Bárány filé, izlandi kakukkfű, savanyított rebarbara, kel, borókabogyó

Skyr – áfonya, zabpehely granita (egy speciális izlandi tejtermék, lásd lentebb)

Kleina – izlandi mini fánkocskák karamelizált tejsavó 

Rengeteg hal és bárányhús

Izlandon a legjelemzőbb alapanyag a hal, azon belül is leginkább a tőkehal, de gyakori a pisztráng, a kagyló és a rák, illetve egyéb tengeri herkentyűk. A húsok közül a bárány a legnépszerűbb. Nem csoda, hiszen ezek az állatok könnyedén megélnek a sziget időjárási körülményei között. A szárnyasok közül a csirke, és a vándormadarak egy fajtája a puffin, azaz a lunda fordul elő leggyakrabban a tányérokon.  A marhahús nagyon ritka és drága is, az állatokat inkább tej és tejtermékek készítése végett tartják. 

Ami az italokat illeti, a kézműves izlandi söröket mindeképp érdemes kipróbálni. Saját boruk értelemszerűen nincs, előszeretettel kínálnak közepes minőségű kaliforniai borokat. S tapasztalatunk alapján egyáltalán nem egyértelmű számukra, hogy az édes borok nem valók a halas főételek mellé.  

©

Ísafjördur – történelem és seafood leves

A komoly izlandi vacsorát követő napon útunkat Izland egy, a turisták által még kevésbé ismert részén folytattuk. Az Air Iceland belföldi járatával alig több, mint 40 perc alatt a sziget észak-nyugati csücskében az ún. Westfjords-on találtuk magunkat Ísafjördur városában, egy bravúrós és lélegzetelállító leszállást követően.  

A kisvárosban körülbelül 2600-an laknak, ezzel a régió legjelentősebb települése, a XIX. században Reykjaviknál is fontosabb kereskedőváros volt, akkoriban elsősorban halászattal foglalkoztak itt. A város történetét a legjobban úgy ismerhetjük meg, ha benevezünk egy helyi sétára ,ahol az idegenvezető, esetünkben Helga remekül elkalauzolja a csapatot egy izlandi időutazásra invitálva. A túra után kifejezetten jól esik egy kis meleg ebéd. Mi a város egyik kisvendéglőjében, a Husid-ban kanalaztuk az isteni seafood levest. Ha magasak is az árak, egy ilyen levessel bőven jóllakhatunk, mert igen tartalmas. Friss házi kenyérrel szolgálják fel, és az itteni rendszer szerint annyiszor töltik újra a tálat, ahányszor csak kérjük.

©

Sudureyri - Seafood túra és ceviche

Útunk Sudureyri-be vezetett tovább, ez az aprócska falu mindössze 270 lakost számlál, s közülük 70 gyermek.  Nagyjából 25 évvel ezelőttig szinte minden télen elzárta a települést a hó az élettől. Végül úgy döntöttek, fúrnak egy öt kilométer hosszú alagutat a könnyebb megközelíthetőség érdekében, és forróvizes forrásra bukkantak, ami Izland ezen táján annyira nem gyakori mint, a lejebb fekvő geotermikus szempontból jóval aktívabb területeken.  

“Ez azért is szuper, mert így több turista érkezik hozzánk, és a fűtés is meg van oldva” – meséli lelkesen Sudureyri túravezetőnk, aki megmutatja nekünk a Seafood trailt - azaz végigvezet a falucska összes halas állomásán, a halászhajóktól, a kikötőtől kezdve a halfeldolgozó üzemen át a halszárításra használt kalickákig. Sőt egy izlandi cevichét is készít nekünk friss hófehérhúsú tőkehalból.

©

Reykjanes – itt az igazi tengeri só

A csodás fjordok mentén vezető úton egyszercsak felbukkan egy icipici házikó szinte a semmi közepén, ez a Saltwerk Factory  épülete, ahol megnézhetjük, milyen eljárással készül az igazi izlandi tengeri só, legyen az étkezéshez vagy a kozmetikai szerekben használt változat.  A sima tengeri só mellett olyan izgalmas fajtákat is kóstolhatunk, mint a lávasó, a  medvecukros, az izlandi kakukkfüves vagy éppen a füstölt.  A környékbeli éttermeknél is kint vannak az asztalon a Saltwerk termékei, így akár az ételekkel is összekóstolhatóak.

©

Mi a gyártól nem messze Heydalur-ban  álltunk meg egy ebédre, ahol a vendéglős aznap reggel fogott friss királylazacokkal kényeztetett bennünket. S megmutatta kis birodalmát is, a vendéglátás mellett izlandi lovakat tenyészt és északi fényt néző túrákat szervez. A ház igazi “ura” egy beszélő ara papagáj, “aki” egy nyelvzseni, és Loki a kutyus, aki viszont egyszerre akár öt botot is képes visszahozni. 

Útunkat tovább folytatva elérkeztünk Budardalurba, a Vogur Country Lodge-ba, ami egy farmból, pontosabban egy tehénistállóból átalakított modern és egyszerű szálláshely, kiváló konyhával, elképzelhetetlen   nyugalommal. Kiváló helyszín azoknak, akik északi fény néző túrához keresnek szálláshelyet és kifinomult izlandi fogásokat kóstolnának..

Egy igazi izlandi farm

Ha originális izlandi tejtermékeket szeretnénk megkóstolni és arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan készülnek ezek, akkor ne hagyjuk ki az Erpsstadír  családi farmot, ahol a házigazda és gyermekei lelkesen vezetnek végig bennünket a tej és a tejtermékkészítés minden egyes fázisán, az állatok bemutatásától kezdve a legmodernebb gépesített fejőtechnológián át a köpülésig mindenen. Érdemes megkóstolni a skyr-t, ami egy izlandi specialitás valahol a sürű tejszín és a tejföl között, de nincs rá megfelelő magyar kifejezés. Ebből készítenek fagylaltot és egy túrórudi szerű desszertet is fehércsokival (Skyrkonfekt), aminek a reykjaviki művészeti egyetem hallgatói remek csomagolást is terveztek.

Étterem tipp a környéken a  Hraunsnef családi vendéglő Vesturlandban, itt a háziak maguk tenyésztik az állatokat, garantáltan friss a tojás és a bárányhús, isteni tartalmas leveseket kóstolhatunk. S legnagyobb örömunkre találtunk egy kis szuvenír shopot is az előtérben gyönyörű gyapjú termékekkel, kerámiákkal, ékszerekkel kellett.  

©

Tippek és tanácsok turistáknak

A WizzAir közvetlen járatával alig több mint 4 óra alatt eljuthatunk Izlandra

Belföldi járatokat az Air Iceland üzemeltet.

Buszos és privát utak szervezéséhez segítséget nyújt a Grey Line Island.

 Izland hivatalos pénzneme az izlandi korona (1 forint kb 2,22 ISK), de mindenhol elfogadnak bankkártyát.

Érdemes túracipővel, meleg ruhával és sok réteggel készülnünk, az időjárás szinte 5 percenként képes megváltozni.

Az izlandi emberek nagyon kedvesek, közvetlenek és humorosak mindenki beszél angolul.

Az északi fény előrejelzés itt érdemes követni: www.vedur.is 

További információk Izlandról: itt   

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!