szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint a koalíción belül elsősorban az SZDSZ-en múlik a költségvetési reformok sorsa a szocialisták lanyhább reformkedve miatt, a 2010-es euróbevezetés azonban mindenképpen kivitelezhetetlennek tűnik.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által a kormányprogram beterjesztése előtt kiadott, átfogó hétvégi helyzetelemzés szerint a cég szakértői Budapesten jártak, ahol a Pénzügyminisztérium, az MNB és az SZDSZ egy-egy tisztviselőjével, valamint független gazdasági és politikai elemzőkkel tárgyaltak. Megbeszéléseikből a Londonban kiadott összefoglaló szerint azt szűrték le, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elkötelezte magát az átfogó reformok végrehajtása mellett, és ezért még a vereséget is kész vállalni az őszi helyhatósági választásokon.

Ugyanezt a megállapítást tették egyébként a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) szakértői is, akik a minap szintén Budapesten jártak, és a hét végén kiadott összefoglalójukban ők is azt írták: tapasztalataik szerint kezd felülkerekedni az a vélemény, hogy a szocialisták akár az októberi helyhatósági választások elvesztését is készek megkockáztatni, cserébe azért a lehetőségért, hogy a költségvetési reform hosszú távú pozitív hatásai időben érvényesülni fognak a következő, 2010-es parlamenti választásokra.

A JP Morgan hétvégi jelentése szerint azonban az MSZP-nek "összességében nincs sok kedve a változtatásokhoz", ami arra utal, hogy a reformfolyamatban az SZDSZ-nek lesz meghatározó szerepe. A cég szakértői szerint a pártban ugyan széleskörű az a felismerés, hogy a határozott mértékű választási győzelem és az ellenzék meggyengülése jó alkalmat teremt a költségvetési politika feszesebbre húzására, a 2010-es euróbevezetés azonban olyan mértékű - 2008-ig a GDP 6 százalékának megfelelő - kiigazítást igényelne, aminek végrehajthatósága nem valószínű. A JP Morgan szerint ennek részben az is oka, hogy a kormány addig nem fogja érezni a fájdalmas takarékossági intézkedések kényszerét, amíg nem válik valóban azonnali kockázattá egy pénzügyi válság.

A jelentés szerint a fő aggály az – és ezt a cég elemzői sok magyarországi megbeszélésükön visszahallották –, hogy a kedden bejelentendő költségvetési csomag nem lesz elégséges a befektetői bizalom visszanyeréséhez. A sajtóban szereplő, 350 milliárd forint körüli – az éves GDP 1,4 százalékának megfelelő – rövid távú intézkedéscsomag nem lenne elég az idei deficitcél teljesítéséhez, áll az elemzésben. Még ha el is kezdődik egy ilyen mértékű csomag teljes megvalósítása július 1-jétől, az ESA-szabvánnyal számolt év végi hiány a cég saját számítása szerint elérné a 8,2 százalékot. A jelentéshez fűzött grafikonos előrejelzés szerint a JP Morgan szakértői azzal számolnak, hogy a hiány még 2008-ban is közel jár majd a 6 százalékhoz.

A cég prognózisa szerint a költségvetési intézkedések rövid távon valószínűleg a bevételi oldalra összpontosítanak, amelyet rendszerint könnyebb kiigazítani. Az intézkedések között szerepel majd várhatóan a 15 százalékos áfa-kulcs 20 százalékra emelése, a társasági adó emelése és az adómentességek törlése, áll a jelentésben.

Minapi előrejelzésében a DrKW is nagyarányú bevételnövelési intézkedéseket valószínűsített. A londoni Dresdner-részleg tudni véli, hogy a kormány mintegy 900 milliárd forint pótlólagos idei bevételt célzó csomaggal áll elő, és "nem zárható ki ezer milliárd forintnál nagyobb terv 2007-re és 2008-ra".

A JP Morgan hétvégi elemzése szerint a fő probléma az, hogy a kormány által a következő két és fél évre tervezett mély államigazgatási, önkormányzati, egészségügyi és oktatási reformok sok esetben alkotmánymódosítást és így kétharmados többséget igényelnek, amiben - jóllehet az MDF bizonyos módosítások támogatására késznek mutatkozik - a Fidesz együttműködése nem valószínűsíthető. A cég szerint a hiteles stratégia az lenne, ha a kormány először nagyobb mértékű költségvetési szigorítást alkalmazna, a mélyebb reformokra hosszabb időt hagyna és több évvel elhalasztaná az eurócsatlakozást.

A JP Morgan elemzői szerint mivel a cég nem tartja valószínűnek, hogy az évenkénti szigorítás mértéke meghaladja a GDP-érték 1,3 százalékát, és a kiinduló pont a bank elemzői által 8,2 százalékosra jósolt idei hiány, a 2012 előtti eurócsatlakozás "nagyon valószínűtlennek" tűnik; az elemzés 2013-2014-re teszi ennek lehetséges dátumát.

A londoni Dresdner-részleg által szintén a kormányprogram elé időzített jelentésben is az állt, hogy a 2010-es eurócsatlakozási céldátum fenntartása csökkentheti a költségvetési csomag hitelességét, mivel ehhez a cég számításai szerint már az idén hozzávetőleg 1400 milliárd forintnyi kiigazításra lenne szükség. A befektetőknek a legfontosabb az, hogy jó irányú költségvetési döntéseket lássanak, és nem az, hogy a kormány ismét "alapvetően irreális" céldátumokra helyezze a hangsúlyt, írta a DrKW minapi elemzése.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

VITA A HVG REFORMPROGRAMJÁRÓL

Lapunk 2006. május 6-ai számában közzétettük a HVG reformjavaslatait. Az alábbiakban a - hvg.hu honlapon folyamatosan olvasható - összeállításunkhoz érkezett hozzászólásokból közlünk válogatást.

MTI Gazdaság

Kóka: a csillagóra állása a reformoknak kedvez

A kormányalakításra lehetőséget kapott politikai elit tisztában van a reformok szükségességével és fontosságával, ráadásul a csillagóra állása kedvez a változtatási törekvéseknek - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a CEMI (Central European Management Intelligence) szerdai budapesti konferenciáján.

Fókuszban

Bársonyos reformok?

Reformkormány régi motoros káderekkel, puhulni látszó reformelképzelések, kitartó titkolózás - dióhéjban így jellemezhetők a kabinet összetételének és programjának kiszivárgott részletei egy héttel a kormányátalakítás előtt. A koalíciós partnerek jobbára tiszteletben tartják egymás vesszőparipáit, a törésvonalak inkább a pártokon belül rajzolódnak ki.

MTI Itthon

Gyurcsány: a politika magán kezdi a reformokat

Indul az országreform, az Új Magyarország felé vezető első lépés, hogy átalakítjuk az államot és a politikát: a posztok és a képviselők számát csökkentjük, az előjogokat megnyirbáljuk, a pártfinanszírozást átláthatóvá tesszük, az összeférhetetlenségi szabályokat szigorítjuk, a jogalkotás minőségét javítjuk – áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében. Gyurcsány Ferenc javaslatai nyilvánosak.

Itthon

A HVG reformjavaslatai

A HVG mindig komolyan vette a demokráciát, és igyekezett segíteni olvasóit az éppen hatalmon lévő kormány teljesítményének megítélésében. Most valami újjal próbálkozunk: saját reformjavaslatainkat tesszük le az asztalra. A munkát még a választások előtt kezdtük el, amikor nem lehetett tudni, milyen színezetű kormány alakul, s javaslataink függetlenek attól, hogy végül milyen eredmény született.

Gundel Takács Gábor a Home office-ban: "Háborúban viszonylag szerény a demokrácia mértéke"

Gundel Takács Gábor a Home office-ban: "Háborúban viszonylag szerény a demokrácia mértéke"

A forint reggel fölkelt, belenézett a szakadékba, aztán meggondolta magát

A forint reggel fölkelt, belenézett a szakadékba, aztán meggondolta magát

Öten haltak meg a vírus miatt csütörtökön Magyarországon – járványhírek percről percre

Öten haltak meg a vírus miatt csütörtökön Magyarországon – járványhírek percről percre