Az AXA felfüggeszti a devizahitelezést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az AXA Bank úgy döntött, hogy július 16-ától felfüggeszti a devizahitelezést Magyarországon.

Az AXA azokra a nemrég életbe lépett jogszabály-változásokra reagálva hozta meg döntését, amelyek gyakorlatilag befagyasztották a devizahitelezési piacot. "A bank tisztában van vele, hogy az új kormány az új kezdeményezésekkel, valamint a lakossági devizahitelezés megszüntetésével a banki hitelportfóliók valutaszerkezetét kívánja javítani" – olvasható a pénzintézet közleményében. 

A devizahitelesek védelmében június 11-től hatályba lépett – még az előző kormány által meghozott – rendelet értelmében a bankok csak olyan euróalapú kölcsönt nyújthatnak, amelynek a havi részlete nem haladja meg az ügyfél maximális havi törlesztőképességi limitjének 80 százalékát. Egy korábbi, márciusi kormányrendelet pedig maximálta a hitel/fedezet arányt attól függően, hogy milyen devizán alapul a felvett hitel.

Az Orbán-kormány pedig várhatóan a jövő héten vitatja meg a 29 pontos kormányzati akcióterv azon elemeit, amelyek várhatóan még tovább korlátoznák a devizaalapú hitelezést. A 26. pont értelmében például a jelzálogbejegyzés ingatlanra a jövőben kizárólag forintalapú hitelek esetén lenne lehetséges. Ennél többet azonban egyelőre nem lehet tudni.

Az AXA Bank emlékeztetett arra, hogy magyarországi fióktelepe tavaly szeptemberben elsőként adott lendületet a forinthitelezésnek, ami jó időzítésnek bizonyult, hiszen a Magyarországon folyósított hitelek többsége jelenleg forintban történik. A bank hozzátette, hogy a magyar piac és a jogi feltételek változása esetén, különösen akkor, ha a szabályozás egészséges hatósági keretrendszert biztosít a védett euróhitelek számára, készen áll arra, hogy felülvizsgálja az euróhitelezéssel kapcsolatos álláspontját.