szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénteken tovább emelkedett a búza ára a nemzetközi tőzsdéken elsősorban annak hatására, hogy Oroszország átmeneti exporttilalmat rendelt el csütörtökön, és erre biztatta Kazahsztánt is; mindkét ország a világ búzaexportőreinek élvonalába tartozik.

A búza szeptemberi jegyzése 6,4 százalékkal 8,36 dollárra emelkedett vékánként (1 véka=36,35 liter) pénteken hajnalban a chicagói terménytőzsde elektronikus kereskedésében. Ezzel 2008 októbere óta a legmagasabb szintre került a termény legközelebbi határidejű jegyzése.
   
Június elején még csak 4,25 dollárba került egy véka búza, és ágazati elemzők nem tartják kizártnak, hogy néhány héten belül akár 10 dollár közelébe is felkúszhat az ár. Ehhez azonban azt is hozzáteszik, hogy a romló terméskilátások mellett a spekuláció is jelentős szerepet játszik a drágulásban: hatalmas pénzek áramlanak a határidős terménytőzsdékre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!