szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány tartja magát saját előrejelzéseihez, Matolcsy megalapozatlannak tartja az EB gazdasági előrejelzését.

Matolcsy György szerint "hiteltelen és professzionálisan megalapozatlan" az Európai Bizottság (EB) Magyarországgal kapcsolatos gazdasági előrejelzése. A kormány tartja magát saját előrejelzéseihez.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI kérdésére, az EB által hétfőn kiadott Magyarországra vonatkozó fél éves gazdasági előrejelzéséről azt mondta: sem etikai, sem szakmai alapon nem tartják megalapozottnak a bizottság jelentését. Ezzel kapcsolatban leszögezte: az elmúlt 5 évben egyetlen makrogazdasági adatot sem "talált el" a bizottság.

Matolcsy György szerint az EB két nagy arányú "csalásban volt részes": a bizottság a 2005-2006-ben a 4,7 százalékos államháztartási hiánnyal tervezett költségvetést elfogadta, miközben a deficitet 9 százalék lett 2006 végén; 2009-ben pedig a bizottság elfogadta a 3,8 százalékos deficitet, mint reális, korrekt hiányszámot, úgy, hogy abban egy súlyos "trükközés" szerepelt. 

A "trükközésről" azt mondta: felültervezték a bevételeket, és alultervezték a kiadásokat olyan mértékben, hogy a kormány beavatkozásai nélkül közel 7 százalékos lett volna az idei államháztartási hiány. A miniszter leszögezte: a kormány tartja magát ahhoz, hogy a vállalt deficitszintek és az azt megalapozó gazdasági folyamatok a középtávú előrejelzés szerint alakulnak.

Az EB előrejelzése szerint Magyarországon idén 1,1, jövőre 2,8, 2012-ben 3,2 százalékos gazdasági növekedés várható; a kormány előrejelzése 0,8, 3,0 és 3,5 százalék. A bruttó hazai össztermékhez (GDP) mért deficit pedig idén 3,8, jövőre 4,7, 2012-ben 6,2 százalék lesz az előrejelzés szerint; a kormány terve: 4,0, 2,94 és 2,3 százalék. A bizottság várakozásai szerint jövőre megkezdődik a munkanélküliség lassú csökkenése (idén 11,1, jövőre kerek 11, 2012-ben 10,3 százalék), és kisebb lesz az infláció is, utóbbi idén 4,7, jövőre 3,9, 2012-ben 3,7 százalék lesz a bizottság szerint, a kormányzati prognózis pedig 4,7 ,3,5, és 3,3 százalék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt

Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Ha nem is a helyszínen, de online élvezhetjük a Lázár tesók lemezbemutatóját

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve

Kevesli a kormány a vakcinát, de így is az uniós élbolyban vagyunk az oltások számát nézve