szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint a magyar gazdaságnak súlyos, monetáris vagy fiskális keresletélénkítéssel nem orvosolható problémái vannak.

A Népszabadság szombati számában megjelent interjúban a jegybank elnöke elmondta: azok, akik az elmúlt hónapokban a kamat csökkentésére szavaztak, a jelenlegi magyarországi helyzetben jelentősen túlértékelik lépéseik makrogazdaságot élénkítő hatásait.

Simor András beszélt arról, hogy a jegybank semmilyen hatékony szabályozási eszközzel nem rendelkezett a devizahitelezés korlátozására egészen 2011 végéig. Ennek ellenére a jegybank következetesen és határozottan hallatta hangját a devizahitelezéssel szemben, amit más, állami intézményekről nem tud elmondani - tette hozzá.

Szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy a devizahitelezés csúcsán sem az állam, sem a lakosság, sem a bankok nem voltak eléggé fogékonyak a figyelmeztetésekre, mert akkor mindenki csak az előnyeit látta a devizahitelezésnek.

Simor András az interjúban úgy vélekedett: a jegybanki függetlenség nem cél, hanem eszköz arra, hogy a parlament által megjelölt feladatokat a lehető leghatékonyabban elvégezzék. Megjegyezte: miközben a képviselők számos alkalommal próbálták korlátozni a jegybanki függetlenséget, 2004 óta egyszer sem számoltatták be az MNB elnökét a parlament plenáris ülése előtt, amint az egyébként a törvényben szerepel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!