A költségvetési deficit lefaragását célzó kormány egyre több infrastruktúrális fejlesztésbe vonna be magántőkét a Public Private Partnership (PPP) konstrukción keresztül. A külföldön sikeres megoldás azonban az évek óta folyó előkészítés ellenére itthon még kockázatos lehet.

Január végéig írja ki a Nemzeti Autópálya Rt. a Budapest és Pécs közötti M6-os autópálya Dunaújvárosig tartó 55 kilométeres szakaszának megépítéséről szóló koncessziós pályázatát – közölték az illetékesek. A koncessziós pályázat azonban valójában a PPP néven ismert állami-magánvállalkozói konstrukciót takarja, amely a tervezett állami infrastruktúra-fejlesztések legfontosabb formájává léphet elő a következő években.

A Nagy-Britanniában, Írországban, az Egyesült Államokban és Spanyolországban is igen népszerű PPP lényege, hogy az állam és a magánszféra együttműködik a közcélú beruházások megvalósításában. Bár sokféle változata létezik, minden PPP alapja a közös kockázatvállalás. Egy-egy nagyértékű beruházás megvalósításához a befektetők általában létrehoznak egy projekttársaságot, amely vállalja az építést és később az üzemeltetést is. A beruházás költségeit a projekt-társaság saját maga fedezi, így a fejlesztés költségei nem terhelik meg egyszerre az állami költségvetést.

A magyar kormány a PPP keretei között építene diákszállókat Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Nyíregyházán, két börtönt, illetve az Egységes Digitális Rádiórendszert (EDR) is, amely a mentők, tűzoltók és a rendőrség közös zártrendszerű kommunikációs csatornájaként működne. De a PPP adna lehetőséget a berlini Collegium Hungaricum (CH) megépítésére és üzemeltetésére, a Várkert-bazár felújítására, illetve az Országos Széchenyi Könyvtár mélyraktárának kiépítésére is.

A beruházás átadása után az állam általában több évtizeden keresztül használati díjat fizet a beruházóknak, amelyek így hosszútávú, tervezhető bevételhez jutnak. A Széchenyi Könyvtár és a Collegium Hungaricum fejlesztése esetében viszont a tervek szerint a kormány nem fizetne díjat, hanem a létesítmények kereskedelmi célú hasznosításának jogát engedné át a befektetőknek. Ez az úgynevezett „nullszaldós megoldás”. A futamidő végén az épület, vagy létesítmény állami tulajdonba kerül, bár számos esetben magántulajdonban is maradhat.

A PPP szerződések és garanciák bonyolult hálózatából áll. Nem is csoda, hogy a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) többéves előkészítés után csak tavaly ősszel hozta létre a PPP megvalósításához szükséges jogi hátteret – ez többek között a már létező közbeszerzési, illetve más szabályok módosítását is magába foglalta. A munkát a nemrég létrejött PPP tárcaközi bizottság és a GKM PPP osztálya végezte.

A GKM beszámolói alapján a PPP tervek iránt nagy az érdeklődés a befektetők részéről. Az utóbbi három hónapban már több „próba”-tendert is rendeztek az érdeklődők számára, akik így a jövőbeli valódi pályázatok feltételeit is megismerhették – egyelőre tét nélkül. Az óvatosságra szükség is van, hiszen eddig csupán néhány PPP-projekt indult be itthon. Ilyen például az 550 millió dollárból a kilencedik kerület volt expo-telkein felépülő Milleniumi Városközpont, amelyet a kanadai-magyar TriGránit Fejlesztési Rt. által alapított Duna Sétány Székház Kft. projekttársaság épít.

Remények szerint a jövőbeli PPP-beruházások elkerülik majd a legelső hazai PPP-project sorsát, amely látványos kudarcba fulladt. A leégett Budapest Sportcsarnok helyére a francia Bouygues Hungária Kft. által épített Budapest Aréna ugyanis részben a PPP-szerződésekben található garanciák miatt üzleti és politikai botrányt is kavart, és az állam végül a sportcsarnok teljes kivásárlása mellett döntött.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amerika jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét

Amerika jelezte: elismerik Venezuela új, ellenzéki elnökét

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

Nyomtassa ki gyógyszerét a sarki patikában!

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

A Telenornál van? 72 órán belül bekapcsolják az újítást, amit észre fog venni hívás közben

Kézilabda-vb: kikapott, és távol került az olimpiától a válogatott

Kézilabda-vb: kikapott, és távol került az olimpiától a válogatott

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe

Rekorder látványosság került a felújított Szépművészetibe