Tetszett a cikk?

A MOL és a PKN Orlen lengyel olajipari társaság az eredetileg április 30-ára kitűzött határidőig nem egyezett meg a lehetséges egyesülésről, de a tárgyalásokat tovább folytatják.

Az elmúlt hónapok során végzett átfogó elemzés világosan megmutatta mindkét cég számára az együttműködésben rejlő erős üzleti logikát - olvasható a MOL és a PKN a hvg.hu-hoz eljuttatott közös közleménye.A felek jelentős előrehaladást értek el az együttműködési kereteinek részletezett meghatározásában. További tárgyalások szükségesek azonban annak érdekében, hogy egy kötelező érvényű megállapodás szülessen, és hogy a tranzakcióhoz rendelkezésre álljon valamennyi lényeges kormányzati és társasági hozzájárulás - teszi hozzá a közlemény.A MOL és a PKN Orlen 2003. november 20-án megállapodtak arról, hogy kizárólagos tárgyalásokat kezdjenek a két társaság közötti szorosabb együttműködés lehetséges előnyeinek megvizsgálására. A szándéknyilatkozat alapján létrejött együttműködés az eddig elért eredmények alapján tovább folytatódik.A MOL már 2001-ben jelezte a lengyel kincstárügyi minisztériumnak, hogy érdeklik a PKN értékesítésének feltételei. Akkor a lengyel állam stratégiai befektetőnek kívánta eladni az olajipari cég 18 százalékát, ami aztán meghiúsult. A MOL és az OMV egyaránt ajánlatot tett a 2001-ben meghirdetett, de végül befagyasztott versenytárgyaláson a PKN Orlen 17,58 százalékára.A MOL és a PKN 2003. november 20-án, Medgyessy Péter miniszterelnök lengyelországi látogatása alatt írt alá szándéknyilatkozatot a két cég stratégiai együttműködéséről.A két fél megállapodott abban, hogy megteszi az első lépéseket egy erős közép-európai olajszövetség kialakítása érdekében. Ennek kezdeti stádiumában, néhány hónapos távlatban munkacsoportokat állítanak fel, melyek felmérik a jövőbeni potenciális együttműködés lehetőségeit és annak lehetséges menetrendjét.A szándéknyilatkozat 2004. április 30-ig szabott határidőt az egyesülés feltételeinek kidolgozására. Azért eddig az időpontig, mert május elsejétől a két ország csatlakozik az Európai Unióhoz és ezzel szigorodnak az egyesülés feltételei.A lengyel kincstárügyi minisztérium ugyanakkor az új kormány hivatalba lépéséig nem dönt arról, hogy támogatja-e az egyesülést. A jelenlegi lengyel kabinet május 2-án mond le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!