Ezen a héten a piaci események vegyes képet mutattak. Ez szokványos és általában jellemző, azonban a trendeket figyelve pozitív a változások iránya. A hazai gazdaság makroszámai jellemzően javuló tendenciát mutatnak, míg a nemzetközi folyamatokat tekintve az olajár drámai csökkenése, valamint a tőzsdeindexek emelkedése biztató a jövőre nézve.

A szerdán megjelenő GDP adat kellemes meglepetéssel szolgált, mind a mértékét, mind összetételét illetően. Az adatból kiderül, hogy a növekedés mértéke a III. negyedévben 3,7 százalék volt, míg az első10 hónap 4,1 százalékos növekedést hozott. A mostani adat kiemelendő összetevője a beruházások növekedési üteme, amely a várakozásokat messze meghaladó mértékben bővült. December 14-én a novemberi inflációs adat megjelenése után (várakozás: 5,7-5,8 százalék) joggal számíthatunk a jegybanki alapkamat ismételt csökkentésére.

Mindezek alapján bizakodóak lehetünk az év hátralevő részét illetően, a folyamatok javuló tendenciákat mutatnak. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a külkereskedelmi mérleg adata, valamint az államháztartási hiány mértéke is rosszabb lehet a tervezettnél. Ezek azonban nem fognak jelentős piaci kilengéseket okozni, mivel a kockázati felár ezzel összhangban van, legalábbis az elemzők döntő többsége szerint. Egyre fontosabbá válik viszont a jövő évi költségvetés teljesíthetősége. Ma erről is azt mondhatjuk, hogy az erős euró ellenére, a csökkenő olajárnak köszönhetően az európai gazdaság növekedési üteme fokozódhat, ami az hazai gazdaság egyensúlyi mutatóinak javulását is elősegítheti.

A körülmények

Az európai kamatok emelésének valószínű mértéke ismét csökkent, ma már erre az évre maximum 25 bázispontos emelés várható. Továbbra is gyenge marad a dollár, de az alacsonyabb olajár – az alacsonyabb kamatokon keresztül – jobban segíti a gazdasági növekedést, mint az év eddig eltelt szakaszában, ezért ma már világosan látható, hogy a hazai gazdaságpolitika mozgástere is növekedett, mind a kamatok csökkentése, mind a költségvetési egyensúly megteremtése tekintetében. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által csütörtökön ismertetett 2005. évi finanszírozási terv szerint csökken a nettó finanszírozási igény az idei évhez mérten.

A forintadósság durációját 2,22 évről 2,42 évre kívánja emelni az ÁKK, miközben az államadósság szintje továbbra is a maastrichti kritériumnak számító 60 százalék alatt marad. Fontos kiemelni, hogy az ÁKK igazodva az integrációs folyamathoz és a kialakult kamatkörnyezethez a forint alapú kibocsátások terhére növeli a devizában fennálló kötelezettségek arányát, ezért egyre nagyobb jelentősége van a forint árfolyamának. Közben az állampapír piacon a hozamok enyhe változásai mellett érdemben nem változott a külföldiek által birtokolt állampapír állomány mennyisége és átlagos lejárati ideje, így ma már világosan látható, hogy a legutóbbi kamatvágás nem befolyásolta a piaci trendek irányát.

De azt is állíthatjuk, hogy a december 20-án esedékes Monetáris Tanács ülésén minden bizonnyal újabb 50 bázispontos csökkentésről fognak dönteni. Mint már utaltunk rá, a MT ülést megelőzően december 14-ére várható a novemberi inflációs adat. Az elemzők optimisták, várakozásaik szerint az októberi 6,3 százalék után 5,7-5,8 százalékra csökken a pénzromlás üteme. ez az adat azért bír nagy jelentőséggel, mert a csökkenő inflációs pálya melletti erős, stabil forint, valamint a jó GDP adat mind-mind a kamatszint csökkenését indokolja, ami a beruházások további növekedését, ezáltal a gazdasági növekedés gyorsulását segíti elő. Ma az látható, hogy a jövő év kedvező körülmények mellett indul, ezért csak a kormány és az MNB megfelelő döntései és mértéktartásán múlik, hogy a gazdaság az egyensúlyi állapot irányába mozduljon ki.
Látható, hogy a hozamok csak kis mértékben csökkentek, a decemberben esedékes kamatvágás lassan beépül az árakba, de nagyobb kilengés bizonytalanság nincs, egyre kiegyensúlyozottabb a piac. Az előző héten még lehetségesnek tűnt egy átmeneti hozamemelkedés, de ma már biztosak lehetünk benne, hogy a hosszabb futamidők felé célszerű átcsoportosítani állampapír befektetéseinket. Ez azt jelenti, hogy az éven belüli lejáratokat a 3-5 éves szegmensre érdemes cserélni, mivel itt még jelentős potenciál van a hozamok csökkenése terén.
A forint euróhoz mért árfolyama is a helyzet stabilizálódását mutatja. Míg a múlt héten és a hét elején egy kis bizonytalanság volt érezhető, addig a hét végére már gyorsan konszolidálódott a helyzet. Ma már a kamatvágás előtti szintek közelében van ismét az árfolyam. A továbbiakban ennek ellenére a forint lassú gyengülését várjuk, mivel a kamatkülönbözet lassan csökken, de a csökkenő olajár növeli az MNB mozgásterét a kamatvágás terén, mivel az energiahordozón keresztül importált infláció is csökken.
Ezért a hazai fizetőeszközzel szemben euró vétele célszerű lépés, gondolva arra is, hogy közben az ECB kamatot emelhet, ami már beépült az árakba, így az eddigieknél kedvezőbb euró kamatok mellett fektethetjük a be a közös európai pénzt. A BÉT-en egy beszűkülő trend után ismét emelkednek az árak. A beszűkülés idején ( a múlt héten) még nem lehetett megmondani merre fog kitörni a piac, de ma már látható, hogy a további emelkedés a kialakuló trend. Óvatosságra int viszont az a tény, hogy a forgalom csökkenő trendet mutat. A gyenge forgalom természetesen a megelőző egy-két hónapot tekintve értelmezhető, hiszen az év elején és a nyári időszakban még a mai csökkenő forgalomnál is jóval alacsonyabb szinteket láthattunk.
Technikai elemzést alkalmazva – hiszen a fundamentumok ma már nem minden esetben indokolják az emelkedést – azt láthatjuk, hogy a az index 14.500 pontnál mutathat ellenállást, de ez sem erősen jelentkező korlát, viszont ennek meghaladása komoly rallyt indíthat el újra. A húzópapírok ezúttal is a MOL és az Otp lehetnek, mivel itt a fundamentumok is alátámaszthatják a növekvő árakat. A MOL esetében a várható jó eredmény és az újabb akvizíciók, míg az Otp esetében a jó eredmény mellett a regionális összehasonlításban alulárazottság szól az újabb emelkedés mellett.

Az szolgáltatók részvényei viszont lassan kifutják magukat, így ezeket érdemes lehet eladni, ami ezúttal cserét jelenthet a TVK, Borsodchem és a Pannonplast részvényeinek vételével. A két előbbi műanyagipari társaság esetében a fedezeti hányad javulására számíthatunk, míg az utóbbi esetében az új management részvényesi értéket szem előtt tartó stratégiai gondolkodása növelheti az árat. A nemzetközi részvénypiaci hírek ezúttal az általános helyzet javulását mutatják, minden nagy gazdasági térség növekedési kilátásai javulóban vannak.

Az egyedüli igazán komoly negatívum ismét az orosz piachoz köthető, nevezetesen, hogy a Yukos körüli bizonytalanság – kitermelő egység elárverezése – a mélybe vetette a részvény árát, ami ma már a teljes elértéktelenedést jelenti. Ezért több külföldi piaci szereplő is az orosz államot kívánja beperelni, ami további bonyodalmakhoz, bizonytalanságokhoz vezethet.


Ajánlások:


Állampapír piac: állampapírok: eladás 0-1 év, vétel 3-5 év
Vállalati kötvények: tartás (további hozamesésnél eladás)
Nemzetközi részvénypiac: EU részvények tartása, USA részvények tartása, Orosz részvények eladása
Hazai részvénypiac: BÉT részvények: - tartás: MOL, OTP, Richter, -vétel: TVK, Borsodchem, Pannonplast
Befektetési alapok: ingatlan alapok

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Fogolyszökés: a bíró engedélyezte, hogy levegyék a bilincset a rabról

Fogolyszökés: a bíró engedélyezte, hogy levegyék a bilincset a rabról

Egymást nyírják a rolleresek, gyalogosok, biciklisek, de kinek hol a helye?

Egymást nyírják a rolleresek, gyalogosok, biciklisek, de kinek hol a helye?

Az ön mobilja rajta van a listán? Ezek a telefonok romlanak el a leggyakrabban

Az ön mobilja rajta van a listán? Ezek a telefonok romlanak el a leggyakrabban

Megvan, ki melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt

Megvan, ki melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt

Itt a tavasz, és még napokig marad is

Itt a tavasz, és még napokig marad is

Eljegyzéssel maxolta ki a Valentin-napot Katy Perry és Orlando Bloom

Eljegyzéssel maxolta ki a Valentin-napot Katy Perry és Orlando Bloom