szerző:
MTI

Az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya tavaly a prognózisnál kedvezőbb lett: pénzforgalmi szemléletben 1284,1 milliárd forint, ami a GDP 6,3 százalékának felel meg, amely 0,2 százalékponttal kedvezőbb a szeptemberi prognózisnál - jelentette be Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön. Az államháztartás 2004 decemberi többlete 151,1 milliárd forint volt.

Az államháztartás uniós normák szerint számolt hiánya (ESA) bizonyosan nem lesz több a GDP 4,5 százalékánál, a szeptemberi prognózisnak megfelelően - mondta a pénzügyminiszter. Ez az adat nem tartalmazza a magánnyugdíjpénztáraknak átutalt központi összegeket.  Draskovics Tibor jelentős eredménynek nevezte, hogy 2003-hoz viszonyítva 0,9-1,0 százalékponttal csökkent a pénzforgalmi szemléletű hiány, és úgy vélte, hogy ennél nagyobb ütemű csökkentés súlyos növekedési illetve életszínvonalbeli áldozatokkal járt volna. A pénzügyminiszter minderről levélben tájékoztatta a
miniszterelnököt.

Draskovics Tibor szerint 2004-et a fordulat jellemezte. Nőtt a GDP bővülés mértéke, egészségesebb szerkezetű lett a növekedés. A pénzügyminiszter szerint a folyó fizetési mérleg hiánya ugyan továbbra is magas, de jóval kedvezőbb a finanszírozás összetétele. 2004-ben az előző évinél magasabb volt a működőtőke beáramlás, ami Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint eléri a 3,5 milliárd eurót. Draskovics Tibor a bizalom helyreállásaként értékelte a tőzsde jó teljesítményét, és a hozamok csökkenését a rövid és a hosszú futamidejű állampapírok esetében is.

"Határozottan állítom, hogy minden mutató tekintetében közelebb kerültünk a maastrichti kritériumokhoz" - közölte. Jogos feltételezésnek nevezte, hogy ha a kormány teszi a dolgát a fiskális politikában, az infláció mérséklődése nyomán a jegybanknak is lehetősége nyílik a kamatcsökkentésre. Draskovics kiemelte: "a gazdasági fordulat 2004-ben mérsékeltebb volt mint szerettük volna, 2005-ben ennél határozottabb szilárdabb fordulatra van szükség".

Az idei költségvetés ezért "több levegőt biztosít a vállalkozásoknak" - fűzte hozzá. Célnak nevezte, hogy többen és többet kereshessenek. Megjegyezte, hogy 100 forint bérből fizetett adó 21,5 forintra csökkent a Gyurcsány-kormány alatt az Orbán kabinet idején elvont 25,8 forintról. "Sem a  növekedés ütemével sem az egyensúlyi helyzettel nem lehetünk elégedettek, tovább kell erősíteni a folyamatokat - mondta, megemlítve, hogy a közigazgatásban is a teljesítménykövetelményre kell fektetni a hangsúlyt. Hozzátette: szigorú és takarékos költségvetésre van szükség 2005-ben, folytatni kell a privatizációt, és az állami tulajdonú cégeknél a kemény, piaci magatartású vagyonkezelést. Felhívta a figyelmet a vállalkozókkal folytatott együttműködés fontosságára a bürokrácia leépítése, és az adórendszernek a versenyképességet növelő módosítása érdekében.

"Folytatni kell a közszféra átalakítását" - tette hozzá a miniszter.  Közölte, hogy az idén több nagy intézményrendszer átvilágítását kezdik meg független tanácsadók, és a tapasztalatokat az államháztartási törvény módosításában hasznosítják. 

Az áfa visszatérítésekkel kapcsolatban nyomatékosította: ellenőrzés nélkül nem utalható vissza áfa. "Nem az adó visszatartásáról, hanem ellenőrzésről van szó" - mondta, hozzátéve: decemberben 5 milliárd forint olyan áfát utaltak vissza, amelynek kifizetése 2005. január 5-én lett volna esedékes. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter hangsúlyozta: a versenyképesség, illetve a termelékenység növekedése kulcskérdés. A jelenlegi növekedésbeli különbségeket alapul véve a gazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság 25-30 év múlva zárkózna fel az EU 15-ök átlagához. "Erre azonban nincs időnk sem az informatika, sem például az autópálya-építések terén" - tette hozzá. A miniszter szerint ezért vállalkozásbarát adó- és szabályozáspolitikát kell folytatni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Kuncze a költségvetési hiányt magyarázza

Az idei költségvetési hiányhoz jelentős mértékben hozzájárult, hogy a tavalyi hiánycélok nem teljesültek és a magas jegybanki kamat miatt ez a tervezetnél 170 milliárddal többe kerül - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke egy televíziós nyilatkozatában.

HVG Hetilap

Tartós külkereskedelmi mérleghiány.

ß Az idei év első 10 hónapjában az export 35,5 milliárd euró, az import 39,5 euró volt a Központi Statisztikai Hivatal első becslése alapján. Az előbbi 13,9, az utóbbi 13,6 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya - 3,9 milliárd euró - 400 millió euróval haladja meg a tavalyit; ez a többletdeficit alapvetően egyetlen hónapban - az uniós csatlakozás előtt, áprilisban - jött össze.

Elindul az osztrák választáson a megbukott Strache felesége

Elindul az osztrák választáson a megbukott Strache felesége

Karácsony szerint nem is kapott adatigénylést a Fidesztől, pedig ezért perelnék most be

Karácsony szerint nem is kapott adatigénylést a Fidesztől, pedig ezért perelnék most be

Autós játékok jönnek a Teslákba, a kormánnyal kell majd irányítani őket

Autós játékok jönnek a Teslákba, a kormánnyal kell majd irányítani őket

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok

Jól jártak a hőséggel a szúnyogok

Kigyulladt egy busz a Gazdagréti téren

Kigyulladt egy busz a Gazdagréti téren

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál

Szúnyoginvázió: rendkívüli irtást rendeltek el a Balatonnál