szerző:
MTI

Már készülnek a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek szakértői az október 20-án az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) szakbizottságában kezdődő bértárgyalásra.

A kormányzati oldal a jövő évi költségvetés fő számai alapján ekkor közli majd, hogy milyen átlagos bruttó béremelési mértéket javasol a következő évre a versenyszférának.

A kormányzati szándékról Katona Tamás a Pénzügyminisztérium - azóta lemondott - államtitkára a napokban egy érdekképviseleti tanácskozáson elmondta: a következő két évben nem nőhet a reálbér, illetve a következő évben az előre számított 6,8 százalék helyett, az idei magasabb érték miatt 6 százalék lehet az infláció.

Ezek a számok, az adó és járulékszabályokkal, a gazdasági növekedés és foglalkoztatás célkitűzéseivel együtt behatárolják a versenyszférának a kormányzat által jövő évre ajánlható béremelési mértéket.

A szakszervezetek a közelmúltban többször is kifejezték, hogy nem fogadják el a reálbérek csökkenését.

Mint Hódi Zoltán az OÉT szakbizottságának szakszervezeti szóvivője elmondta, saját javaslatuk kidolgozásánál abból indulnak ki, hogy lehetőség van a stabilizációs programból adódó terhek arányosabb elosztására, ne a munkavállalók viseljék annak minden negatívumát. Azt is figyelembe kívánják venni, hogy milyen az a béremelési mérték, amely még nem kényszeríti a cégeket elbocsátásra.

A körülményekhez képest kedvező jövedelmi viszonyok elérésén kívül a foglalkoztatatás javítása, a munkanélküliség, az elbocsátások csökkentése is fontos cél a szakszervezeteknek.

A szakszervezeti vezető arra is figyelmeztetett, hogy a reálbér csak az utóbbi néhány évben alakult kedvezően, hosszabb időszakot elemezve kiderül, hogy a keresetek messze elmaradtak a teljesítmény javulásától.

A múlt év végén az OÉT-ben kötött megállapodás szerint a kormány és a szociális partnerek az idei évre - a 3,5 százalékos reálkereset-növekedés elérése érdekében - 4-5 százalékos bruttó keresetemelést javasoltak a versenyszférának.

Az országos bérmegállapodásnál abból indultak ki, hogy a GDP az idén 4 százalékkal nő, a foglalkoztatás 0,5-1 százalékkal bővül, a nemzetgazdasági szintű termelékenység 3-3,5 százalékkal emelkedik.

A megállapodás feltételezte, hogy a személyi jövedelemadó csökkentésének hatására az ajánlott bruttó béremelést átlagosan 1-1,5 százalékponttal haladja meg a nettó béremelés. Az egyezség a fogyasztói árszínvonal éves átlagban 2 százalékos emelkedésével számolt.

Szorzótábla (Oldaltörés)

A soron következő tárgyalásokon szóba kerül majd a minimálbér ügye is. Bár a múlt év végén három évre előre meghatározták a minimálbért az OÉT-ben, a stabilizációs intézkedések miatt ennek újratárgyalását már a nyáron kezdeményezte a munkáltatói oldal, s bejelentette azt is, hogy megegyezés hiányában felmondja a korábbi megállapodást.

A munkáltatói érdekképviseletek hangsúlyozták: azért fogadták el ezeket a mértékeket, mert akkor még több adó és járulékcsökkentő intézkedéssel számolhattak. Azóta ez megváltozott, s ilyen körülmények között a cégek nem teljesíthetik az elvállalt minimálbér mértékeket.

A munkáltatók szerint a szakképzettek bérminimuma már az idén sem tartható, de ezt már nem akarták újratárgyalni, a következő évekre vonatkozó tételeket viszont eleve nem vállalják.

Nehezményezték azt is, hogy bár a megállapodásban szerepel, hogy ágazati egyezség esetén a szakképzettek bérminimumától lefelé is eltérhetnek, erről sehol sem sikerült megegyezni a szakszervezetekkel.

A szakszervezetek először a megállapodás fenntartását kívánták elérni, később a munkavállalókra háruló többletfizetések miatt szintén javasolták az újratárgyalást, de ellenkező előjellel, a magasabb tételek érdekében.

A kormányzati oldal elfogadná a megállapodás fenntartását. A több évre szóló megállapodás ugyanis stabilitást jelent.

A megállapodás szerint az idén az előző évi 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelték, 2007-ben azt 65 500 forintra, 2008-ban 69 000 forintra kellene emelni. A megállapodás alapján a szakképzetteknél a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezettek be. Ennek szorzószáma az idén az első félévben csak ajánlott volt, a második félévtől, illetve 2007-ben és 2008-ban pedig kötelező.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres jelenleg a minimálbérhez viszonyított szorzó. Ezek a szorzók a megállapodás szerint 2007-ben 1,1, illetve 1,15, 2008-ban 1,2, illetve 1,25.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4; 1,5; 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkáltatók.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: az OÉT segítse az Új egyensúly-program kialakítását!

Az Új egyensúly program keretében az idén 350 milliárd forint, 2007-2008-ban évenként 1000 milliárdot meghaladó egyensúlyjavításra van szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén, kérve az OÉT támogatását a részletek kialakításában.

Karrier

Az OÉT a jövő évre 53 ezer forintos minimálbért ajánl

Megegyezett kedd hajnalban az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) kormányzati, munkavállalói és munkaadói oldala a jövő évi keresetemelésről, illetve a minimálbér nagyságáról. A tanács jövőre 7-8 százalékos bruttó keresetemelést ajánl, a jelenleg 50 ezer forintos kötelező minimálbért pedig 53 ezer forintra emelik.

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Egy magyar férfi állítja, az Apple Watch mentette meg az életét

Egy magyar férfi állítja, az Apple Watch mentette meg az életét

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Csuka: Az MTI tudósításában teljesen kiforgatták a szavaim

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Százmilliárdok hiányoznak az államháztartásból, pedig nem kellene így lennie

Fel akarta robbantani szüleit egy férfi Csongrádban, vádat emeltek ellene

Fel akarta robbantani szüleit egy férfi Csongrádban, vádat emeltek ellene

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?

Újratervezés a pesti Harlemben: mit hoztak a felújítások?