szerző:
MTI

Az euró bevezetésének előfeltételei, az úgynevezett maastrichti kritériumok ellentmondásosak, nem konzisztensek, ezért az euróövezetben lévő, már eurót használó tagállamok is igen gyakran megsértik azokat - mondta Surányi György volt jegybank-elnök a Friedrich Ebert Alapítvány kedd esti budapesti rendezvényén.

A volt jegybank-elnök, aki jelenleg a CIB Bank elnöke, előadásának elején nyomatékosította: nézőpontját kizárólag magánvéleményként, egyetemi tanárként mondja el. Surányi György rámutatott: a maastrichti előfeltételek teljesítése a felzárkózó államok számára jelentős növekedési áldozatokat hozhat. Ezzel együtt az euró bevezetése a nemzetközi színtéren igen sikeres projektnek tekinthető, az európai közös pénz a nemzetközi pénzpiacokon jól működő valuta, de sikere épp a maastrichti előfeltételek, illetve a Stabilitási  és Növekedési Paktum előírásai ellenére következett be - emelte ki Surányi György. "Ezek az előfeltételek sok esetben túl szigorúak, más tekintetben viszont túl lazák" - húzta alá. 

Surányi György rámutatott: a költségvetési fegyelem szükséges, de nem elégséges előfeltétele annak, hogy egy ország stabilitása hosszú távon is megvalósuljon, és ezzel párhuzamosan egy országban stabil és tartós gazdasági növekedés következzék be. "A fiskális egyensúly és a gazdasági-pénzügyi egyensúly nem egyenlő egymással" - mutatott rá a volt jegybank-elnök.

Surányi György azt is kritikaként fogalmazta meg, hogy a maastrichti előfeltételek közül teljes mértékben hiányzik a folyó fizetési mérleg helyzetére vonatkozó előírás. Véleménye szerint egy adott ország gazdaságának megítélésénél mindenképpen figyelembe kellene venni a folyó mérleg deficitjének alakulását is. Példaként említette, hogy az eurózóna egyik tagállama, Németország, az elmúlt öt évben szinte végig megsértette a 3 százalékos GDP-arányos előírást az államháztartási hiány vonatkozásában, de nem ez volt a német gazdaság legnagyobb problémája, sokkal inkább az, hogy a folyó fizetési mérleg szinte végig szufficites volt, ezzel együtt  a munkanélküliség is tetemesen megugrott. 

Surányi György szerint a maastrichti kritériumok elfedik azt, hogy egy-egy gazdaság milyen strukturális gondokkal küzd. Emellett azt is hangoztatta, hogy az eurózóna jelenlegi legfőbb gondja az, hogy miközben egységes monetáris politika valósul meg, addig 12, a következő év elejétől pedig - Szlovénia belépésével - 13 önálló fiskális politika lesz az eurózónában. A volt jegybank-elnök szerint a kritériumok között nem annak kellene szerepelnie, hogy hogyan alakul egy-egy euróövezet-beli tagállam esetében a tízéves állampapírok hozama, sokkal inkább a rövid távú  kamatok alakulására kellene figyelni. Különösen igaz ez a felzárkózó országok vonatkozásában. 

A volt jegybank-elnök szerint az is gond, hogy a maastrichti előírások leginkább nominális előírások, és nem a gazdaságok belső szerkezetének minőségi kérdéseivel foglalkoznak. Az állami újraelosztás GDP-arányos mértékére például egyáltalán nincs előfeltétel, holott ez nagyon fontos lenne egy-egy gazdaság megítélése szempontjából. 

Galgóczi Béla, az európai szakszervezetek (ETUB) brüsszeli központjának munkatársa kifejtette: a maastrichti kritériumok az unió lisszaboni programja, illetve az unió szociális rendszerére vonatkozó előírások jelentős ellentmondásokat tartalmaznak. Sokkal elsődlegesebb a reálkonvergencia, azaz a gazdaság fejlődésére vonatkozó mutatókra kellene koncentrálni, mint a maastrichti előfeltételek teljesítésére az unió hosszú távú fejlődése szempontjából.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Draskovics: nem lesz euró 2008-ban; Surányi: átállás nagy áldozatokkal

Draskovics Tibor szerint ambiciózus cél volt az euró 2008-as bevezetése, amelyet a korábban elképzelt úton a magyar gazdaság nem képes elérni. A pénzügyminiszter szerint legkésőbb 2005-ben beléphetünk az euró előszobáját jelentő ERM II árfolyam-mechanizmusba. Surányi György volt jegybankelnök szerint az euró gyors bevezetése súlyos növekedési áldozatokkal járna.

MTI Gazdaság

Surányi: évi 0,25-1 százalék között lehetne az ingatlanadó

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

MTI Itthon

Gyurcsány szivárogtat: Maastricht 2008-ra

A kormányprogramban szerepel, hogy a ciklus közepére, azaz 2008 nyarára teljesíti Magyarország maastrichti kritériumokat, amelyek többek között az államháztartási hiány, az államadósság és az infláció mértékét határozzák meg. Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök erről blogjában írt hétfőn.

Gazdaság

Surányi: az ár-bér arányok rendbetételére legalább tíz év kell

Magyarországon a kiegyensúlyozott, gyors növekedéshez 4-5 százalékos inflációra lenne szükség az elkövetkező években - mondta Surányi György volt jegybank-elnök egy konferencián csütörtökön Budapesten. Kijelentette: 10- 15 éven belül rendezni kell a bérek arányát az árakhoz képest, mert azok komoly feszültségeket okozhatnak. Szerinte az elmúlt három évben a költségvetési politika nem segítette elő a hosszan tartó stabil gazdasági növekedést Magyarországon

MTI Gazdaság

Veres szerint 2008-ra teljesíthetőek a maastrichti kritériumok

A pénzügyminiszter az ICEG pénteki, budapesti konferenciáján tartott előadásában aláhúzta, az államháztartásban sürgősen változtatásokat kell végrehajtani az államigazgatás, az önkormányzatok, az egészségügy, illetve az oktatás területén, ehhez több esetben is kétharmados törvényeket kell elfogadnia az új parlamentnek.

MTI Gazdaság

Surányi: „nem vagyok boldog az alacsony infláció miatt”

A stabilitási és növekedési egyezmény, illetve a maastrichti kritériumok nem alkalmasak arra, hogy a közép-kelet-európai országok számára megteremtsék a maximális és fenntartható növekedés feltételeit – mondta Surányi György egykori jegybankelnök.

MTI Gazdaság

Veres: 2009-re teljesíthetjük a maastrichti feltételeket

Veres János pénzügyminiszter szerint Magyarország 2009-re teljesítheti az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumokat, így meglesz a lehetőség arra, hogy a 2011-2013 között az ország belépjen az eurózónába - jelentette ki a pénzügyminiszter szerdán az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságában.

MTI Gazdaság

Járai: távolodunk a maastrichti kritériumoktól

Az ország jelenleg inkább távolodik a maastrichi kritériumoktól, és gyökeres fordulatra van szükség a magyar gazdaságpolitikában - jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank elnöke Miskolcon, a 43. közgazdász vándorgyűlésen.

Gazdaság

Surányi nem sietne az euró bevezetésével

A nagy költségvetési hiánnyal küzdő közép-európai országok kezdik belátni, hogy 2010-nél előbb nincs esélyük az eurócsatlakozásra. Surányi György, a jegybank volt elnöke is óv a túlzott sietségtől.

MTI Itthon

Veres: 2009-re teljesíthetők a maastrichti előfeltételek

A Brüsszelnek megküldött aktualizált konvergenciaprogram alapján Magyarország 2009-re képes teljesíteni a maastrichti kritériumokat, amelyek előfeltételét jelentik az euró későbbi magyarországi bevezetésének - közölte Veres János pénzügyminiszter pénteken.

MTI Gazdaság

Varga Mihály: egyetlen maastrichti kritériumnak sem felelünk meg

A Fidesz szerint az Európai Unió pénzügyminisztereinek döntése nem ad felhatalmazást a kormánynak a választások előtti szabad költekezésre, ugyanakkor a további eladósodás megállítására ösztönöz - mondta keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály, a párt gazdasági kabinetjének vezetője.

MTI Gazdaság

GKI: marad a maastrichti kritériumok teljesítésének céldátuma

A GKI Gazdaságkutató Rt. várakozásai szerint nem változik a maastrichti kritériumok teljesítésének 2008-as céldátuma a szeptemberig az EU-nak benyújtandó konvergencia-program kiegészítésében és kibontakoznak az ehhez szükséges intézkedések is - áll a GKI legfrissebb összeállításában.

Halálos gázolás Soroksáron

Halálos gázolás Soroksáron

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

Kézilabda-Eb: "Éreztük, hogy lebecsültek minket"

A rendőrfőnök is belebukott a máltai újságíró elleni merényletbe

A rendőrfőnök is belebukott a máltai újságíró elleni merényletbe

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Az IKEA poénkodott egy jót Harry hercegék távozásán

Milák Kristófot és Hosszú Katinkát választották az év sportolóinak

Milák Kristófot és Hosszú Katinkát választották az év sportolóinak

A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort

A Roma Parlament Egyesület feljelenti Orbán Viktort