Törvény a ruhaméretekről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Buenos Aires argentin tartományban a ruházati boltok kötelesek minden méretet raktáron tartani, a teltebb hölgyeknek valót is – erre kötelezi őket egy nemrég életbe lépett jogszabály.

Divatbemutató Buenos Airesben. Méretproblémák
© mvprensa.com.ar
A Ley de Talles, a konfekcióméretekről szóló törvény, amelynek betartását állami alkalmazottak ellenőrzik, pontosan szabályozza, hogy például egy bizonyos méretű szoknyának mekkora legyen a derékbősége, kötelezően előírja a címkék meglétét és tiltja az S, M és L angol méretek alkalmazását.

Buenos Aires tartomány kormányzata ezzel a törvénnyel hadat üzent az Argentínában különösen nagy mértékben elterjedt karcsúsági mániának és ezzel a nemzetközi trenddel is összhangba került. Madridban és Milánóban nemrég kitiltották a túlságosan sovány modelleket a divatbemutatókról. Az argentin nagyvárosok utcái azonban némelykor divatbemutató kifutójára emlékeztetnek. Az argentin nők sokat tesznek a jó kinézésért és hibátlan testért: százával működnek fitnesz szalonok, a legtöbb étteremben külön megjelölik a kalóriaszegény ételeket és nagy számban hajtanak végre plasztikai műtéteket az országban.

A kórós soványság ellen küzdő egyik szervezet képviselője elmondta: a táplálkozási zavarok egyértelműen összefüggésbe hozhatók azzal a stresszel, amit az okoz a lányoknak, ha nem találnak a méretüknek megfelelő ruhát a boltokban.

Éppen Buenos Airesben van azonban nehéz dolguk nőknek, ha nem találnak megfelelő méretű ruhát. Ám a város határain kívül sem tartják be mindenütt az új törvényt, noha az úgy rendelkezik, hogy a szabálysértések akár 40 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók.

A német dpa hírügynökség idézett egy Buenos Airesben tanuló német lányt, aki 1,78-as testmagassága mellett odahaza 40-es méretet visel, de Argentínába Németországból viszik a szülők a ruhát, mert nem kap a méretében.

A kormány némileg enyhíteni szándékozik a törvényben foglalt előírásokat: kiárusítás esetén például nem lesz kötelező valamennyi méretet raktáron tartani. Az enyhítés oka, hogy egyes boltok máris pert indítottak, és többet meg is nyertek az ügyben.

Minden vita ellenére Buenos Aires mellett más tartományok is hasonló törvények bevezetésére készülnek: folytatódik a harc a testkultusz ellen Argentínában.