Kevesen kötnek utasbiztosítást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az összes turista alig negyede biztosítja be magát különböző káresemények ellen - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet csütörtökön.

A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint tízből kevesebb mint három magyar köt utazási biztosítást, amikor hosszabb-rövidebb utazásra indul.  A felmérést megelőző egy évben a felnőtt lakosság negyede tett hosszabb-rövidebb időre utazást. Az összes megkérdezett 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezen idő alatt külföldön is járt. A megkérdezettek csak mintegy 7 százaléka válaszolta, hogy az elmúlt egy évben vett igénybe utasbiztosítási szolgáltatást. Ez az összes utazó kevesebb, mint 30 százaléka, és még a külföldre utazóknak is csak kevesebb, mint 50 százaléka.
 
A magyar turisták nagyobb hányada tehát inkább vállalja a poggyász elvesztéséből, sérüléséből, az esetleges baleset vagy betegség miatti orvosi ellátásból származó károkat, minthogy napi néhány száz forintos biztosítást kössön - áll a közleményben.
 
A legaktívabban a 40-59 év közötti korosztály gondoskodik előre utazása biztonságáról. A GfK szerint minél magasabb vagyoni státusszal és iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább gondol a biztonságra is, azaz a szerényebb anyagi körülmények között élő, alacsonyabb képzettségű turisták vállalnak nagyobb rizikót. A felmérés eredményeiből kitűnik, hogy a férfiak előrelátóbbak, mint a hölgyek, és hogy a megyeszékhelyen élők a legkörültekintőbbek az utazásaik során.
 
A felmérés februárban ezer fő megkérdezésével történt biztosításpiaci kutatásának kérdései egyebek mellett az utazások és az utazási biztosítások témakörét is vizsgálták.