szerző:
MTI

"Színtiszta pánik" van a globális piacokon, és ez a spekulatív kategóriájú cégadósságok válságszintre duzzadt hozamfelárán is látszik, áll a hétfőn kiadott londoni elemzésekben, amelyek szerint Amerika már recesszióban van, és az európai felzárkózó térség sem remélheti, hogy ennek hatásaitól el tudja szigetelni magát.

A Moody's Investors Service rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek hétfői kiadása szerint a cégnél magas hozamú sávba sorolt vállalati adósok piacon lévő adósságának kockázati prémiuma az irányadó kincstárjegy felett elérte a 7,00 százalékpontot a "kialakult zűrzavarban"; ez csaknem ötévi hozamfelár-csúcs.

A nemzetközi hitelminősítő megjegyzi, hogy az 1998-as globális fizetési válság alatt a spekulatív kategóriájú cégadósság hozama rövid időre szintén elérte, sőt meghaladta a 7 százalékpontot, de már annak az évnek a decemberében 6,02 százalékpontra süllyedt a havi átlag.

A Moody's hétfői londoni elemzése szerint az amerikai gazdaság irányadó jelzőszámai arra utalnak, hogy az Egyesült Államokban az idei első negyedévben, éves összevetésben 0,5-1,0 százalék közötti ütemben fog csökkenni reálértéken a hazai össztermék (GDP). Ha ez az éves mértékű visszaesés áthúzódik a második negyedévre is, az súlyos recessziót jelentene az amerikai gazdaságban.

Szintén hétfőn kiadott londoni elemzésében a Dresdner Kleinwort befektetési csoport elvetette azokat a várakozásokat, amelyek szerint a felzárkózó térség el tudja szigetelni magát az amerikai lassulástól vagy a recessziótól, mert a ház vélekedése szerint "a globalizáció korszakában ez képtelenség".

A DrK százoldalas összeállítása szerint - amely a "Felzárkózó piacok 2008: a helyzet még rosszabb lesz, mielőtt javulna" címet viseli - a nagy felzárkózó gazdaságok, különösen azok, amelyek jelentős devizatartalékkal bírnak, kedvező ütemben növekedhetnek tovább, de a kis nyitott gazdaságok jobban ki vannak téve Amerika és általában a hét vezető globális gazdasági erőközpont (G7) ciklusainak, ezért lassulásra kell számítaniuk.

Eltérő vélemény az európai felzárkózó piacokra gyakorolt hatásról (Oldaltörés)


A londoni elemzői közösség nem egyöntetűen ítéli meg a felzárkózó térség és a nem elsőrendű - subprime - jelzálogpiaci válságtól sújtott, mind több szakértő szerint máris recesszióban lévő amerikai gazdaság teljesítménye közötti kapcsolat mértékét.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő 2008-ra kiadott londoni világgazdasági előrejelzésében például szintén "illúziónak" nevezte azt a várakozást, hogy a felzárkózó gazdaságok el tudják szigetelni magukat az amerikai gazdaság bajaitól, mert kereskedelmük minden ellenkező vélekedéssel szemben közvetve vagy közvetlenül továbbra is erősen függ az amerikai fogyasztástól.

A Fitch úgy számol, hogy a fejlett gazdasági térség importnövekedésének gyengülése miatt még a húsz legnagyobb felzárkózó gazdaság exportpiac-bővülési üteme is - dollárértéken számolva - 10 százalékra lassul 2008-ban a 2004-2006-os időszak 17 százalékos éves átlagáról; ez a hitelminősítő szerint "jelentős sokk".

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege által hetente összeállított felzárkózó piaci helyzetértékelések legutóbbi kiadása szerint azonban - amely két-három negyedévig tartó idei recessziót jósolt az Egyesült Államokban - a ház jórészt változatlanul hagyja a felzárkózó piacokra adott makroelőrejelzéseit, abból az "óvatos" várakozásából kiindulva, hogy folytatódik a térség és az Egyesült Államok gazdasági "szétkapcsolódása".

A hétfői londoni Dresdner-elemzés Magyarországnak a 2007-re becsült 1,5 százalék után az idei évre 2,0 százalékos GDP-növekedést jósol, három hónapos távlatban 7,50 százalékon maradó, félévi távlatban 7,25 százalékra, tizenkét havi távlatban 6,75 százalékra csökkenő jegybanki alapkamattal.

Az évi átlagos infláció idén 4,7 százalékos lesz Magyarországon a tavalyi 7,4 százalék után, a Dresdner Kleinwort hétfői londoni előrejelzése szerint.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Gazdaság

Átmeneti a forint gyengülése?

Bár a forint hétfőn folytatta az egy hete elkezdett gyengülését az euróval szemben és közel került a 260 forint/euró lélektani határhoz, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzése szerint csak átmeneti a gyengülés. Nagyobb az esélye annak, hogy a dollár tartósan megerősödik a forinthoz képest.

MTI Gazdaság

Hitelválság: bajban vannak a nagy amerikai bankok

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett "nem elsőrendű válság".

MTI Gazdaság

Hitelválság: jön az igazság pillanata?

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank kedden publikált negyedik negyedévi jelentésében.

Trend

Hitelválság és nyersanyagpiaci árrobbanás

Visszakerült az elemzők szótárába az 1970-es évek közepe óta elfeledett fogalom, a stagfláció. Sokan attól tartottak ugyanis, hogy a világgazdaságot három évtized után ismét a minimális növekedés, a magas infláció és a munkanélküliség kötheti béklyóba. A félelmet az egyre dagadó amerikai másodlagos jelzáloghitel-piaci válság okozta, egyre nagyobb számban váltak ugyanis fizetésképtelenné a rossz minősítésű adósok. Jóllehet az USA-ban lakáskölcsönt felvevő adósok jelzáloghitelei már 2006 őszén kezdtek bedőlni, a nemzetközi pénzpiacok 2007 nyarán váltak feszültté, amikor a tovaterjedő bizalmatlanság miatt elapadt a szabad pénz a bankközi hitelezésben. A tőzsdék idegesek lettek, a tomboló vállalatfelvásárlási láz lefékeződött, a kormányok pedig újraértékelték növekedési kilátásaikat. Az amerikai befektetési bankok és brókerházak sora jelzett összesen több tízmilliárd dollárnyi veszteséget a harmadik negyedévben, és a válság a jelzáloghitelek fedezetével kibocsátott kötvények értékvesztése révén közvetlenül, a bizalmi problémákon keresztül pedig közvetve az egész nemzetközi pénzügyi szektort érzékenyen érintette.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Hitelválság: sorsdöntő események hete

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett nem elsőrendű válság.

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Reuters: A Google lenullázza a Huaweit, elveszi tőle az Androidot

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Megkínozta a OnePlus az új csúcsmobil szelfikameráját, látványos lett a végeredmény – videó

Trumpék előálltak valamivel, és ennek a Facebook és a Twitter ihatja meg a levét

Trumpék előálltak valamivel, és ennek a Facebook és a Twitter ihatja meg a levét

Bekapcsolta a robotpilótát a Tesla sofőrje, 10 másodperc múlva halálos balesetet szenvedett

Bekapcsolta a robotpilótát a Tesla sofőrje, 10 másodperc múlva halálos balesetet szenvedett

Bővült Novák Katalin családja

Bővült Novák Katalin családja