Csak a kamatcsökkentés időzítése lepete meg a londoni elemzőket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint csak a magyarországi kamatcsökkentés időzítése volt meglepő, ténye nem, mert a Cityben mindenképpen jelentős magyar pénzügypolitikai enyhítéssel számolnak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői, eredetileg nem kamatdöntő monetáris tanácsi ülésén megszavazott, fél százalékpontos enyhítésről a JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege keddi feltörekvő piaci helyzetértékelésében azt írta: az IMF-csomag utáni forintárfolyam-stabilizáció 265/euró körüli szinten, valamint a vártnál is gyengébb gazdasági adatok növelték a magyar jegybank mozgásterét.

A JP Morgan londoni elemzői csak a kamatcsökkentés időpontját nevezték meglepetésnek, mivel a ház eddig is agresszív, 1,00 százalékpontos enyhítést várt az MNB rendes, december 22-ei pénzügypolitikai ülésétől. A cég a soron kívüli kamatdöntés után továbbra is számol az általa jósolt decemberi 1,00 százalékpontos csökkentés másik felének végrehajtásával a karácsony előtt monetáris tanácsi értekezleten, amelytől így most fél százalékpontos enyhítést vár.

A ház az olajárak folytatódó lejtmenete miatt lefelé módosította magyarországi inflációs előrejelzését: 2009-re most már csak 2,5 százalékos - vagyis a 3 százalékos MNB-cél alá süllyedő - évi átlagos inflációt vár.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor azt jósolják, hogy a következő negyedévekre általuk valószínűsített fokozatos - a cég előrejelzése szerint 2009 első felében 290-ig terjedő - forintgyengülés, valamint a mostani olajárak nyomán belépő későbbi negatív bázishatások 2010-ben a célszintre emelik vissza az inflációt.

A forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével más nagy londoni házak is számolnak; a BNP Paribas bankcsoport éves távlatú prognózisaiban is felbukkant például a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat. Az általános citybeli vélemény azonban az, hogy az MNB a rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező árfolyamsüllyedést el tudja viselni, tekintettel recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

A JP Morgan keddi elemzésében az áll, hogy a ház a december végére jósolt újabb fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentés után, 6-9 hónapos távlatban további 2,50-3,00 százalékpontos enyhítést vár. Az e szinten túli későbbi kamatcsökkentések már jó eséllyel a forint akkori állapotától függnek majd a cég londoni elemzői szerint.

A JP Morgan jövő évre szóló magyar kamatcsökkentési előrejelzése a konzervatívabb citybeli prognózisok közé tartozik; a londoni elemzői közösségben vannak ennél jóval agresszívabb becslések is.

A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amely minap Londonban kiadott térségi előrejelzésében azt írta: várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint 5,50 százalékra - vagyis a jelenlegi szintről 5,00 százalékponttal - csökken.

Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési és elemző csoport globális feltörekvő piacokért felelős stratégája és főközgazdásza az MTI-nek a hétfői soron kívüli kamatcsökkentés után szintén azt mondta: 5,00-6,00 százalékpontos további magyarországi kamatcsökkentést is lehetségesnek tart egy éven belül.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege keddi kommentárjában ugyanakkor azt írta, hogy 12 havi távlatban - a cég által december 22-ére várt újabb fél százalékpontos MNB-csökkentéssel együtt - összesen 3,50 százalékpontos magyarországi pénzügypolitikai enyhítés valószínű.