Opel: 4 napra csökkentették a heti munkaidőt Szentgotthárdon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A folyamatos termelés és a munkahelyek megtartása érdekében a GM Powertrain-Magyarország Kft. vezetése a szakszervezettel egyetértésben január 16-tól, átmeneti időre heti négy napra csökkentette a munkaidőt a szentgotthárdi Opel-gyárban – közölte Légrádi Edit, a gyár szóvivője.

A globális gazdasági válság a General Motors Powertain Kft.-t is sújtja, a recesszió miatt a szentgotthárdi gyár már a múlt év októberében kénytelen volt visszafogni a termelést, és megválni a kölcsönzött munkaerő jelentős részétől. A dolgozók most a munkaidő-csökkentés miatt kiesett időre, a szakszervezettel történt megállapodás szerint személyi alapbérük 50 százalékát kapják meg – mondta a szóvivő.

A General Motors szentgotthárdi gyára idén új piacra is exportál. Az év első négy hónapjában a gyár 18 ezer kész motort – 1,6 és 1,8 literes változtatható vezérműtengely-szögű modellt – szállít Kínába.

Tavaly összesen 392 ezer 878 motort gyártottak Szentgotthárdon az európai Opel, Vauxhall és Saab autógyárak számára. A gyára jelentős mennyiségű motoralkatrészt is előállít. Tavaly közel 200000 „megmunkált és szerelt” hengerfejet exportáltak Mexikóba és Koreába. A gyártósorokról további megmunkált főtengelyek, hajtórudak és négyhengeres – a legmodernebb lézer-technológiával gyártott – blokkok kerültek Koreába, Mexikóba és Brazíliába.