szerző:
MTI

Tavaly 3 százalékkal, decemberben 22,6 százalékkal mérséklődött az agrártermékek termelőiár-szintje az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Betakarítják a kenyérnek valót. A ráfordítások jobban nőttek,
mint a termelői árak
© claas.hu
Egy évvel korábban, 2007-ben az agrártermékek termelőiár-szintje 22,2 százalékkal nőtt, 2007 decemberében az árak 38,1 százalékkal haladták meg a 2006 decemberit. Tavaly decemberben a növényi termékek árszínvonala 38 százalékkal, az év egészében 14,9 százalékkal csökkent a bázishoz képest. Az élő állatok és állati termékek tavaly decemberben 1,7 százalékkal, egész évben 13,6 százalékkal drágultak 2007 azonos időszakával összehasonlítva.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 15 százalékkal volt magasabb 2008-ban, mint a megelőző évben. Tavaly decemberben a gabonafélék termelői ára 47,6 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban, a búza kilójának felvásárlási átlagára 32,2 forint volt, ami az első félévre jellemző 61,70 forintos, magas árszínvonal után júliusban, a betakarítás kezdetekor lecsökkent 37,5 forintra.

A zöldségfélék termelői ára 2008 utolsó hónapjában 6,8 százalékkal esett vissza 2007. decemberhez viszonyítva. A gyümölcsök termelői árának 52,2 százalékos csökkenését tavaly decemberben főként két termék határozta meg: az alma, amelynek ára a felvásárolt mennyiség volumenének nagymértékű növekedése miatt 65,3 százalékkal mérséklődött, illetve a borszőlő, ennek termelői ára 28,9 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői árának 9,7 százalékos növekedése főleg a vágósertés 22,1 százalékos, valamint a vágómarha 5,2 százalékos drágulásából, és a vágóbaromfi árának 2,2 százalékos csökkenéséből adódott.

Tavaly január-decemberben a gabonafélék termelői átlagára 23,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az ipari növények 7,4 százalékkal drágultak. A burgonya ára ugyanebben az időszakban 13,8 százalékkal mérséklődött. A zöldségfélék ára 8 százalékkal nőtt, a gyümölcsöké 26 százalékkal csökkent.

A vágóállatok termelői árai 14 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Jelentős, 17, 3 százalékos árnövekedést mértek a vágósertésnél, 13,8 százalékost a vágóbaromfinál. A vágómarha csekély mértékben, 2,7 százalékkal drágult. 2008-ban az állati termékek termelői ára átlagosan 12,8 százalékkal emelkedett a 2007. évihez viszonyítva, ezen belül a tej termelői ára 13,3 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 12,9 százalékkal.

2008. január-decemberben a mezőgazdasági folyó termelő felhasználás árszínvonala 16,6 százalékkal haladta meg a 2007. évit. A vetőmagok árszínvonala, az első háromnegyed évi magas árszint után 2008 utolsó negyedévében 5,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos negyedévéhez mérten. 2008 egészében a vetőmagok 12,4 százalékkal drágultak.

A jelentős súlyt képviselő takarmányok árnövekedése, az első félévi 47,7 százalék után megtorpant, 2008 utolsó negyedévében megkezdődött az árak csökkenése. Tavaly a takarmányok ára 21,1 százalékkal emelkedett.

A műtrágyák árszínvonala 60,9 százalékkal nőtt 2007-hez mérten. A nagymértékű növekedést az összetett és kevert műtrágyák árának 87,5 százalékos emelkedése befolyásolta jelentősen. A növényvédő szerek ára 5,1 százalékkal, az állatgyógyászati készítményeké 5,7 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházások árszínvonala 2008-ban 4,8 százalékkal emelkedett, ezen belül a mezőgazdasági gépeké 3,9 százalékkal, az épület beruházásoké 5,8 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva.

A mezőgazdasági termelőiár-index és a mezőgazdasági ráfordítások árindexének hányadosa az agrárolló mutató, amelynek értéke 2008-ban 84,3 százalék volt, azaz az előző évhez mérten a mezőgazdasági ráfordítási árak gyorsabban nőttek a termelői áraknál.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Jelentősen mérséklődött a mezőgazdasági árak emelkedése

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén augusztusban 2,7 százalékkal haladta meg a 2007 augusztusit, a növekedés jelentősen elmaradt az előző havi 12,8 százalékos és az egy évvel korábbi 18 százalékos emelkedéstől is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Tovább estek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje novemberben 22,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, míg az első tizenegy hónapban 1,2 százalékkal esett vissza a bázishoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Uniós agráralku: Magyarország jobban jár

Az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei megállapodtak azokban az intézkedésekben, amelyekkel kiegészítik és korszerűsítik az évtized elején életbe lépett mezőgazdasági reformokat.

MTI Gazdaság

Durván csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén októberben 16,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 32,6 százalékkal esett vissza, az élő állatoké és állati termékeké 7,4 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Az elmúlt hat hónapban vágtat az agrárinfláció

A mezőgazdasági termelői árak júliusban 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A növényi termékek árszínvonala 8,1 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké pedig 17,6 százalékkal nőtt.

MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 8,8 százalékkal csökkentek egy év alatt

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén szeptemberben 8,8 százalékkal csökkent a 2007. szeptemberihez képest, ami jelentős változás az előző havi, 2,7 százalékos és az egy évvel korábbi 25,6 százalékos drágulással szemben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Vállalkozás

41 milliárd forint támogatás mezőgazdasági vállalkozóknak

A mezőgazdasági termékek forgalmazóinak, feldolgozóinak összesen mintegy 41 milliárd forint támogatás folyósítására vállalt kötelezettséget a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), miután döntés született a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatásokról.

Mennyi az esélye annak, hogy egy menyasszony álmában lenyeli a jegygyűrűjét?

Mennyi az esélye annak, hogy egy menyasszony álmában lenyeli a jegygyűrűjét?

Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól – üzente az államtitkár

Hiába végzett Ungár Péter a CEU-n, az egyetem nem kaphat felmentést a szabályok alól – üzente az államtitkár

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Meghosszabbították a Viking Sigyn kapitányának letartóztatását

Áder: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

Áder: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne

10+1 részlet, amire figyeljen, ha rezsiutalvánnyal fizetne