A "macedón jelentés" halasztását kérik az amerikaiak az MTelekomtól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) azt kérte a Magyar Telekomtól, hogy további értesítésig az audit bizottság tartózkodjon a macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos végső jelentés átadásától, mert a DOJ szerint ez befolyásolhatná az általa végzett vizsgálatot - közölte a Magyar Telekom szerdán a BÉT honlapján.

A Magyar Telekom közleménye rögzíti: az audit bizottság jogi tanácsadójának 2009. február 27-én küldött levelében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) kérte, hogy a belső vizsgálat lezárása és a végső jelentés kibocsátása előtt az audit bizottság minden ésszerűen indokolt vizsgálati eszközt használjon fel, ideértve a DOJ által az audit bizottság jogi tanácsadója számára újabban azonosított kérdések kivizsgálását. A DOJ tudja, hogy ezen újabb kérdések kivizsgálása késleltetheti a jelentés elkészítését.

A DOJ kérte továbbá, hogy az általa történő további értesítésig az audit bizottság tartózkodjon a végső jelentés átadásától, mert a DOJ szerint ez befolyásolhatná a DOJ által végzett vizsgálatot. A Magyar Telekom, annak igazgatósága és audit bizottsága továbbra is támogatja a belső vizsgálatot, mivel a hatósági vizsgálatok belső vizsgálatok útján és egyéb módon történő folyamatos támogatása és elősegítése mind a társaság mind a részvényesek érdekét szolgálja. A február 27-i levélben a DOJ kijelentette, hogy a belső vizsgálat segíti és segítette a DOJ munkáját és az együttműködést figyelembe fogja venni a jelen ügy esetleges DOJ általi peren kívüli lezárásakor.

A Magyar Telekom a 2008. évről szóló jelentése a macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban azt közli, hogy 6 szerződést vizsgálnak független elemzők. Az ezekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki. A jelentés szerint a Magyar Telekom csoport nem tudja megítélni, hogy a vizsgálatok mikor zárulnak le.

A Magyar Telekom már 2006 februárjában megbízta az amerikai White & Case jogi irodát két, összesen 8 millió euró értékű tanácsadási szerződés kivizsgálásával, ezeket a távközlési cég két montenegrói érdekeltsége kötötte.

Ennek előzményeként a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgálói nem írták alá a Magyar Telekom 2005-ös pénzügyi beszámolóját, "a gyanús montenegrói tranzakciók miatt". A belső vizsgálatot a cég macedóniai érdekeltségeinek hasonló ügyleteire is kiterjesztették.