Kifulladhat a tőzsdék lendülete

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken hétvégi profitkivétel várható. Hosszabb távra is úgy vélik, az elmúlt másfél heti lendület egyelőre kifulladt, a piacok, legalábbis a következő napokban, visszatérnek óvatos, "várjuk ki a végét" üzemmódba.

Az elemzők elismerik, hogy a nagy központi bankok - a Bank of England, a Bank of Japan és legutóbb az amerikai tartalékbankrendszer (Fed) - új, bővített adósságfelvásárlási programjai segíthetnek a pénzügyi rendszereknek és a gazdaságnak, de különösen a Fed szerdai bejelentése nyomán - 1,15 billió dollárral növeli a hazai állam- és jelzáloggal támogatott magánadósság felvásárlását - ismét terjed az a megfontolás is, hogy a programok mérete talán nagyobb bajt jelez az alapoknál, mintsem bárki gondolta eddig.
 
Arra is rámutatnak, hogy az Európai Központi Bank (EKB) aligha hirdethet hasonló programot, mert az euróövezetnek nincs egységes adósságpiaca.

Az értékforgalmazók szerint a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 harminc pont körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 harmincöt pont körüli visszalépéssel kezdhet. Előző nap, csütörtökön az FTSE-100 0,31 százalékos nyereséggel 3816,93 ponton, a DAX-30 1,18 százalékos nyereséggel 4043,46 ponton zárt.

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé péntek reggelre 0,86 százalékkal 7289 pontra csökkent, a Nasdaq összetett mutatójáé 0,66 százalékkal 1195,50 pontra gyengült, az S&P 500-asé 0,86 százalékkal 773,40 pontra fogyatkozott.