szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A válság ellenére is sokan utaznak külföldre nyaralni. Az utóbbi idők árfolyamváltozásai miatt azonban érdemes jobban megtervezni, hogy mikor vegyük meg a szükséges valutát – tanácsolja az Equilor befektetési társaság.

Sokan vannak, akik a nyári szabadságról és a külföldi utazásról nem akarnak lemondani, inkább máshol próbálják meghúzni a nadrágszíjat. Felmérések azt mutatják, hogy a korábbi éveknél valamivel többen döntenek majd a belföldi pihenés mellett, de még így is sokan utaznak külföldre. Utóbbiaknak azonban mindenképpen érdemes megfontolni, hogy mikor, milyen árfolyamon és milyen ütemben vásárolják meg a nyaraláshoz szükséges valutát.

Külföldi utazáskor óhatatlanul szembekerülünk a pénzváltás gondjaival. Hosszú éveken keresztül az árfolyam mozgása nem okozott különösebb fejtörést, hiszen már az is nagy hír volt, ha egyik hónapról a másikra 4-5 forintot elmozdult az ár. Ez pedig egy négyfős család egyhetes külföldi nyaralása esetében 500 eurós költőpénzzel kalkulálva nem jelentett nagy különbséget (körülbeül 2 ezer forint).

Az elmúlt időszakban azonban többször is előfordult, hogy az árfolyam egyik napról a másikra 10 forinttal, vagy néha még ennél is többel mozdult el. Bár most a helyzet valamivel nyugodtabb, a napi 4-5 forintos mozgás megmaradt.

Példa: változó euróárfolyamok melletti „megtakarítási/veszteség” lehetőségek
(4 fős család esetén, egyhetes külföldi nyaralás során 500 euró költőpénzzel kalkulálva)

Euró árfolyama

280 Ft (~aktuális)

300 Ft

272 Ft

500 Euró ára

140 000 Ft

150 000 Ft

136 000 Ft

„Veszteség” *

-

10 000 Ft (7,1%)

-

„Nyereség” *

-

-

4000 Ft (2,8%)

* A 280 forintos euró árfolyamhoz képest

A pénzügyi piacokon tapasztalt tavaszi mélypontokhoz képest sokat javultak a körülmények. A befektetői bizalom sok területen újraéledt, és ez mindenképpen segítette a fejlődő piacok devizáinak, így a magyar forintnak is az erősödését. Ráadásul a Magyar Nemzeti Bank egyelőre kitart a magas kamatpolitika mellett, vagyis ellentétben a legtöbb hasonló cipőben járó országgal, egyelőre nem kezdi meg a kamatcsökkentések sorozatát, fenntartva ezzel a vonzerőt a magyar forintbefektetések iránt. Ennek eredménye, hogy vannak napok, amikor az eurót már 280 forint alatt lehet vásárolni a devizapiacon (a valutaváltóknál az eladási árfolyam magasabb lehet).

A nyári likviditáshiány és a csendesebb piac elősegíti, hogy a következő hetekben az euró árfolyama körülbelül ezen a szinten maradjon, de középtávon a további lendületes forinterősödésre (olcsóbb euróra) kicsi az esély. Egyrészt azért, mert a nemzetközi hangulat romlása esetén várható egy második hulláma a válság pénzpiaci lereagálásának, másrészt azért, mert a fejlődő piacokon több helyen is aggodalomra okot adó események zajlanak. S mint az mindig is jellemző volt ezeken a területeken, a rossz hírekre sokkal gyorsabban és többet mozdulnak az árfolyamok, mint a jó hírekre.

Aki még nem vette meg a nyaraláshoz szükséges devizáját, annak érdemes a 280 alatti árfolyamokat kihasználnia. Bár van rá némi esély, hogy a 272-es szintet is megközelítse az euró árfolyama a következő hetekben, annak veszélye mégis nagyobb, hogy az árfolyam felkússzon akár a 290-es értékig is. Ez pedig 500 euró esetében akár 5000 forint feletti különbséget is jelenthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok június végére

A piacokon is beköszöntött a nyár: új vevők nincsenek, a forgalom a világ minden táján csökken. A kevesebb szereplő miatt azonban egy-egy nem várt hír a korábbiaknál nagyobb kilengéseket is okozhat. Mire figyeljünk?

MTI Gazdaság

Az euró 280,50 forint kedden reggel

A londoni bankközi piacon kedden reggel 280,50 forintot adtak egy euróért, a forint így 0,05 százalékot erősödött a hétfő késő esti 280,65-10/euróhoz képest.

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

A nemzetbiztonsági bizottság beidézte Palkovics Lászlót a kínai egyetem miatt

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Megkapta az engedélyt az utóbbi idők legérdekesebb telefonja – csak már nincs, aki legyártsa

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán