szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A európai ingatlanpiacon az elmúlt másfél év során tapasztalt lanyha befektetői aktivitás ellenére az ipari és logisztikai szektor iránt továbbra is jelentős az érdeklődés a CB Richard Ellis (CBRE) legújabb kutatása szerint. A logisztikai szektor még mindig viszonylag biztos bevételt nyújt, így vonzó lehet a kevésbé kockázatos eszközöket kereső befektetők számára.

David Turner, a CB Richard Ellis ingatlanbefektetési igazgatója szerint a közelmúltban számos befektetési alap vett be a portfoliójába logisztikai ingatlanokat is. Bár – mint minden szektorban – a befektetési volumen itt is csökkent, a visszaesés enyhébb volt. David Turner úgy látja, hogy jelenleg a szektor aránya az európai befektetési piac egészét tekintve emelkedik – 2008-ban 7 százalékról 10-re nőtt az arány.

A CBRE szerint a szektor okból kifolyólag is vonzónak látszik: olyan nagy logisztikai szolgáltatók, mint a DHL és a Kühne&Nagel a globalizáció révén európai szintű hálózatuk kiépítéséhez kapcsolódóan folyamatos terjeszkednek. Emellett a logisztikai szektort megcélzó, specializált alapok száma és kapitalizációja is nő. A likviditás javulását elősegíti a piac közelmúltbeli újraárazása is, amely a hozamok legalább egy-másfél százalékpontos növekedését eredményezte, sőt vannak piacok, ahol az ingatlanok értéke átlagban akár az ötödével csökkent.

A befektetők bázisa is megváltozott régió szerte: míg korábban általában az európai ipari és logisztikai befektetési volumen 30-40 százalékáért az ingatlanszektorban tevékenykedő cégek feleltek, addig tavaly ez az arány 5 százalékra esett vissza. Egyre inkább a gyűjtőalapok dominálnak, melyek 2008-ban már a teljes forgalom 38 százalékát adták. Ez a növekedés részben a német nyílt végű alapok ipari ingatlanok iránti megnövekedett érdeklődéséből ered a CBRE szerint; ezek az alapok 4,3 milliárd eurót fektettek a szektorba 2008 második felében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Bamosz: reális értéken az ingatlanalapok vagyona

A Bamosz szerint az ingatlanalapokra tavaly novemberben bevezetett 90 forgalmazási napos határidő kedvezőtlen volt ugyan azok számára, akik szerették volna azonnal visszaváltani a befektetési jegyüket, ám ez befektetésük értékét óvta, mivel nem kényszerítette rá az alapkezelőket az ingatlanok azonnali, mélyen a piaci ár alatti eladására. Ez alatt az időszak alatt sikerült javítani az alapok likviditási helyzetét, és meghatározták a portfoliók piaci értékét.

MTI Gazdaság

Pert nyert a PSZÁF az ingatlanalapok felfüggesztése ügyében

Első fokon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nyerte meg a Fővárosi Bíróságon azt a pert, amelyet egy magánszemély indított az ingatlanalapok forgalmazásának felfüggesztése miatt – közölte Binder István, a PSZÁF szóvivője.

MTI Gazdaság

Az ingatlanszektort érintő adóváltozások

A 2010-től tervezett adó- és illetékváltozások a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint két ponton érintik érzékenyen az ingatlanszektort: a jövő évtől illeték terheli a főleg ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzést, továbbá a külföldi tagot társasági adó sújtja az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után.