szerző:
MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa tagjai közül négyen szavaztak a jegybanki alapkamat 100 bázispontos, 8,5 százalékra való csökkentése mellett – olvasható a tanács július 27-i ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyvében.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa idei július 27-i ülésén 100 bázisponttal 8,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a döntés után elmondta, hogy a testület előtt három javaslat volt: 100 bázispontos, 75 bázispontos és 50 bázispontos kamatcsökkentés.

A tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a 100 bázispontos kamatcsökkentés mértéke nem ad semmiféle iránymutatást a jövőben várható kamatlépések tekintetében, és törekedni kell arra, hogy a kamatlépések vezessék a piaci várakozásokat – áll a jegyzőkönyvben.

A jegyzőkönyv szerint az alapkamat 8,5 százalékra történő csökkentésére Bánfi Tamás, Csáki Csaba, Hardy Ilona és Neményi Judit szavazott, Bihari Péter a 75 bázispontos csökkentés mellett tette le a voksát, míg Karvalits Ferenc és Simor András 50 bázisponttal 9 százalékra kívánta mérsékelni az alapkamatot.

A tanácstagok véleménye megoszlott a kamatcsökkentés ütemezésének kérdésében. A szokásosnál nagyobb alapkamat-csökkentést támogatók azt hangsúlyozták, hogy egy 50 bázispontos csökkentést már a júniusi kamatdöntéskor is lehetségesnek láttak, és a monetáris kondíciók enyhítése mellett szóló érvek azóta tovább szaporodtak.

Többen arra figyelmeztettek, hogy ősztől ismét növekedhet a politikai bizonytalanság, ezért minél gyorsabban ki kell használni a megnövekedett kamatpolitikai mozgásteret. Olyan vélemény is elhangzott, miszerint a túlságosan szigorú monetáris kondíciók legalább olyan hátrányosak a gazdaság számára, mint a túlságosan laza feltételek.

Egyes tanácstagok ugyanakkor úgy érveltek, hogy a jegybanknak lassabb, egyenletesebb kamatlépéseket érdemes megvalósítania, kiszámíthatónak kell lennie, és el kell kerülnie a kamatcsökkentési várakozások túllövésének kialakulását.

A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az elmúlt hónapokban megteremtődtek a monetáris kondíciók enyhítésének feltételei, mind a konjunkturális- és inflációs kilátások oldaláról, mind a pénzügyi piaci fejleményeket figyelembe véve.

A piac is felkészült a kamatcsökkentésre, nem kis részben az MNB kommunikációjának köszönhetően. Emellett többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a kamatcsökkentésre a reálgazdasági visszaesés tompítása, és a hitelkínálat szűkülésének fékezése, a forinthitelezés feltételeinek megkönnyítése miatt is szükség van. Abban is egyetértés volt, hogy amennyiben nem történik számottevő romlás a nemzetközi és hazai fundamentumokban, az év végére a jelenleginél számottevően alacsonyabb kamatszintet lehet kialakítani a kockázati megítélés javulásával párhuzamosan. A testület 2009. augusztus 24-én tartja következő kamatdöntő ülését.

A monetáris tanács tavaly októberben 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen újabb 0,5 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, 9,5 százalékra. Ezt csökkentették 100 bázisponttal a július 27-i ülésen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Júliusban kezdődhet a magyar kamatcsökkentés

A magyar befektetési termékek általánosan javuló kockázati megítélése valószínűleg már ebben a hónapban a pénzügypolitikai enyhítés újrakezdésére ösztönözheti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), jósolták pénteken londoni feltörekvő piaci elemzők.

MTI Gazdaság

Neményi: fokozatos kamatcsökkentési időszak várható

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitív fejlemények ritka együttállása folytán tudta a vártnál nagyobb, 100 bázisponttal csökkenteni alapkamatát - jelentette ki Neményi Judit, az MNB monetáris tanácsának tagja, a jegybank hétfői kamatdöntése hátteréről nyilatkozva a Reutersnek. Neményi szerint fokozatos és elnyújtott kamatcsökkentési időszak várható.

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

A nap fotója: ilyen egy aranytól csillogó MTZ traktor

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

Putyin erőt mutat, de egyre jobban fáj neki

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe

Eldőlt, kik jutottak az X-Faktor döntőjébe