Módosította az APEH a vagyonadó-kalkulátort

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eleget tett az adatvédelmi biztos egyik kérésének az APEH: a honlapján közzétett vagyonadó-kalkulátorral csütörtökön már a személyes adatok megadása nélkül is ki lehetett számolni az ingatlan becsült forgalmi értékét.

A vagyonadó-kalkulátor használatához csütörtök óta elég megadni az ingatlanra vonatkozó adatokat ahhoz, hogy megkapjuk a becsült forgalmi értéket. A személyes adatokat (az adatkérés jogcíme, a kérelmező neve, adóazonosító jele vagy adószáma, elektronikus levelezési címe) csak akkor kell közölni, ha az állampolgár azt szeretné, hogy az adatokat az adóhatóság mentse.

Az adatok elmentésének előnye, hogy az adózó ezáltal megmenekülhet a bírságtól. Ha ugyanis a kalkulátorral becsült értéket jelöli meg forgalmi értékként az adóbevallásában, és az adóhatóság az ellenőrzés során a becsült forgalmi értéknél magasabb valós forgalmi értéket állapít meg, nem róhat ki rá sem adóbírságot, sem késedelmi pótlékot. 

Jóri András adatvédelmi biztos panaszbeadvány kapcsán vizsgálta az APEH honlapján található vagyonadó-kalkulátor működését. Az adatvédelmi biztos egy hete azt állapította meg, hogy annak működése adatvédelmi szempontból nem megfelelő. Megállapítása szerint bárki számára lehetővé kell tenni, hogy az ingatlanjával kapcsolatos adófizetési kötelezettségéről jogkövetkezmény és adatrögzítés nélkül tájékozódhasson. A kalkulátor működésének alapjául szolgáló információk szerinte közérdekű adatok, azokat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.

Követelmény továbbá, hogy azon a felhasználói felületen, ahol csupán adatrögzítéssel van mód az adókötelezettséggel összefüggő tájékozódásra, és az adatok megadásához jogkövetkezmény fűződik, a tárolt személyes adatok minősége érdekében megfelelő módon azonosítsák a felhasználókat. Az ombudsman szerint az adatforrás meghatározhatatlan, és a megadott információk pontossága sem szavatolható.