Európai Bíróság: korlátozható az online szerencsejáték

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jogukban áll az uniós tagállamoknak az interneten át elérhető szerencsejáték-oldalak hozzáférését korlátozni - határozott csütörtökön az Európai Bíróság.

A szerencsejáték-oldalak elérésének kérdése azután került a strasbourgi Európai Bíróság elé, hogy Hollandia elérhetetlenné tette a brit fogadóirodák weboldalait lakosai számára. A brit Ladbrokes és Betfair nevű vállalatok a holland lépésre válaszként keresetet nyújtottak be, amelyben az áruk és szolgáltatások szabad európai áramlására hivatkoztak - írja az EUobserver.

Érvelésük szerint a holland kormány célja a döntéssel nemzeti lottójuk, a De Lotto monopolhelyzetének megóvása a versennyel szemben. Hollandiában a lottóból befolyó összegeket az egészségügy fenntartására, sportesemények és egyéb nyilvános rendezvények támogatására fordítják.

Az Európai Bíróság határozata szerint a tagállamoknak jogukban áll a hozzáférés korlátozása, amennyiben az oldal szemben áll fogyasztóvédelmi, szerencsejátékokra vagy pénzmosásra vonatkozó törvényekkel.

A De Lotto igazgatója, Tjeerd Veenstra nyilatkozatában úgy vélekedett, “a szerencsejáték kereskedelmi pozícióinak javításáért küzdő lobbi megpróbálta megtörni a korlátozást alkalmazó holland szabályozást, de az Európai Bíróság megálljt parancsolt nekik”.

Az európai szerencsejáték-vállalatok válaszként az Európai Bizottságtól új szabályozás megalkotását kérték. Az Európai Szerencsejáték és Fogadás Szövetség közleményében leszögezte: “Az internet új kérdéséket és kihívásokat állít elénk, amelyeket nem lehet bírósági döntésekkel megoldani. Ezért az európai törvényalkotók kötelessége, hogy az internet alapú médium esetében is a legmagasabb biztonsági követelmények és fogyasztóvédelmi szabályok teljesüljenek szerte az Unióban.”
Hozzászólások