szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BUX péntek koradélutánra már több mint 4 százalékos mínuszban járt, a blue chipek értéke rendre 4 százaléknál nagyobb mértékben csökkent. A szakértők szerint ez még csak a kezdet, a pesti parketten kereskedők jelenleg mély szakadék felett egyensúlyoznak, amelybe a helyzet pillanatnyi állása szerint mindenképp bele fognak zuhanni.

A részvénypiacra egyértelműen negatív hatással volt a nemzetgazdasági miniszter szerda délutáni bejelentése, és a hangulat idővel csak romlani fog - figyelmeztetett Kovács Nóra. A CIB Bank részvénypiaci elemzője szerint az elmúlt két napban megindult a külföldi befektetők kivonulása a pesti parkettről, megkezdődött a magánnyugdíjpénztárak felszámolásának beárazása a részvénypiacon. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint ugyanis a magánnyugdíjpénztárak által kezelt mintegy 3000 milliárd forintos vagyon (melynek több mint harmada részvényekben van) 2011 februárjától állami kezelésbe kerül, további sorsa egyelőre bizonytalan.

A külföldieknek érdeke a gyors kiszállás, a pénztárak a dolgok jelenlegi állása szerint még nem kényszerülnek részvénypiaci pozícióik felszámolására, hiszen az általuk kezelt portfóliók a kormányzati tervek szerint jövő februártól egy állami alapkezelőhöz kerülnek át további gazdálkodásra - vélekedett a CIB szakértője. Kovács Nóra felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a Matolcsy-bejelentés nyomán támadt eladói hullám egyes részvényeknél akár fundamentálisan kedvező beszállási pozíciókat is teremthet, a leértékelődésnek koránt sincs vége.

Egy órával zárás előtt...

...a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe 3,8 százalékos veszteséget jelzett; a blue chipek 4 százalék körüli mínuszban voltak, az OTP részvényei 4926 forinton, a MOl 18 700 forinton, a Magyar Telekom 538 forinton, a Richter pedig 42 200 forinton cserélt gazdát. A nagy papírok forgalma az elmúlt napokban megszokottnál jelentősebb volt a hét utolsó kereskedési napján, az eladói nyomás pedig a kisebb részvények körében is erőteljes volt.

A BUX-ot 5 százaléknyi vákuum húzza lefelé a CIB elemzője szerint, aki úgy véli, miután az OTP jegyzése 5000 forint alá süllyedt, a következő megálló 4800-nál, majd az alatt 4500 közelében lehet. A Mol árfolyamát megtámasztó 19 ezres küszöb átlépése után 17 000 forintig szabad az út, a Magyar Telekom jegyzése pedig akár 515 forintig is leeshet. A Richter még csütörtökön átlépte a 200 napos mozgóátlagot - a technikai jelzések alapján a jelenlegi 42 600 forintnál megállhat az árfolyam csökkenése.

Hosszabb távon sem rózsás a befektetők helyezte, hiszen az eladói nyomás a magánnyugdíjpénztárak részvényállományának állami kézbe vételét követően csak tovább fokozódik majd. Egyelőre nem világos, hogy a magyar piacon hosszú távú befektetőként működő pénztárak kiesése a volitilitás emelkedésén túl milyen hatással jár majd a Budapesti Értéktőzsdén folyó kereskedésre. Előfordulhat ugyan, hogy a hirtelen olcsóvá váló nagy papírok újabb külföldi szereplőket vonzanak a parkettre, sőt a kisbefektetők érdeklődését is felkelthetik (kompenzálva ezzel a kereslet csökkenését), a kis forgalmú részvények kilátásai nagyon bizonytalanok.

A magánnyugdíjpénztári portfóliók átadásával indul majd meg az a várhatóan egy-két évig is eltartó folyamat, melynek során az állam - egyelőre ismeretlen stratégia mentén - értékesítheti a kezébe került részvényeket. A szakértők szerint még az sem világos, hogy megfelelő felvevőpiacot talál-e terve megvalósításához. Az OTP-ben lévő több mint 8 százalékos, a Molban és a Magyar Telekomban lévő mintegy 6 százalékos, illetve a Richterben lévő 7 százalékos intézményi befektetői arány visszaesése egyértelmű. A kérdés csupán az, hogy az pénztárak által kezelt, többek között Rába, Állami Nyomda, RFV és Pannergy-csomagokra talál-e vevőt az állam, vagy hosszú távon kénytelen befektetői szerepet vállalni ezekben az intézményekben. Tekintettel arra, hogy a kis papírokat jobbára a magánbefektetői érdeklődés tartja életben, ez utóbbi a valószínűbb, az állam stratégiai szerepvállalására vonatkozó tervekről azonban mindeddig nem esett szó.

(Egyes vélemények szerint az állami alap február elejével feltöltődő padlását a következő két évben - a költségvetési tervek szerint - mindenképp ki kell majd söröpni, hiszen a magánpénztárak portfólióiban az állampapírok és a részvények mellett számos zárt végű, így időhöz kötötten értékesíthető termék lapul, amelyek nehezen eladhatók, így pénzt csak a részvénycsomagok értékésítésétől remélhet az állam.)

A részvénypiaci helyzetet javíthatja egy az öngondoskodás fontosságát, illetve ennek tőzsdei lehetőségeit taglaló kampány, ám a kormányzat korábbi, a tőzsdét ruletthez hasonlító retorikája ismeretében ez kevéssé valószínű. Sőt, tekintettel arra, hogy a magánpénztárak eltűnésével az állampapírpiacon is keresletcsökkenés várható 2011-től, a megtakarításaikat növelni kívánó polgárokat vélhetően a kötvénypiac felé tereli majd az állam.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Gazdaság

Mi lesz a forinttal?

A jelenleg érvényben lévő sáv tetejéhez ért az euró/forint árfolyama pénteken. A hazai deviza további gyengülésének újabb előjelei az állampapírpiacról érkezhetnek, így érdemes a hozamok változását, illetve a jövő heti aukciók kimenetelét lesni - figyelmeztetett a Commerzbank szakértője.

hvg.hu Hazai gazdaság

Menekülnek a befektetők a pesti parkettről

Számottevő forgalom mellett zuhannak a részvényárfolyamok péntek délelőtt a BÉT-en; az eladási láz a blue chipek mellett a kis részvényekre is kiterjed. A részvénypiaci leértékelődés mellett a forint megítélése is romlik.

 Több százezer forintba kerül felkerülni a kormány USA-ból és Kanadából érkező mentesítő járataira

Több százezer forintba kerül felkerülni a kormány USA-ból és Kanadából érkező mentesítő járataira

Telefonon egyeztetett Putyin és Trump

Telefonon egyeztetett Putyin és Trump

Slusszkulcs nélküli álomautó: teszten a Huawei P40 Pro

Slusszkulcs nélküli álomautó: teszten a Huawei P40 Pro