Ellenőrizhetetlen az szja-bevallás? Az adóhatóság cáfol

Ellenőrizhetetlen az szja-bevallás? Az adóhatóság cáfol

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szuperbruttót 2010-re vezették be és - mint az Alkotmánybíróság is kifejtette - ez csak egy korrekciós tényező alkalmazását jelentette az összevont jövedelmekből az adóalap meghatározása során. Évközben ugyan semmi nem utalt arra, hogy ebből jogértelmezési probléma alakul majd ki, azonban most, az év végi szja-bevallás előtt alig két héttel problémák merültek fel az 1053-as nyomtatvány kitöltésénél. Angyal József szerint a NAV egy szükségtelen oszlop beillesztésével ellenőrizhetetlenné tette az szja-bevallást, a NAV azonban cáfolja ezt.

Április 25-ig mintegy 1,5 millió magánszemélytől érkezett be 1953-as bevallás, mely mintegy 200 ezerrel kevesebb az előző évinél. Egyszerűsített bevallás benyújtására vonatkozó nyilatkozatot viszont a tavalyinál körülbelül 30 ezer fővel többen, összesen 282 ezren tettek. A magánszemélyek a bevallás főlapján követik el még mindig a legtöbb hibát. Jellemzően a papír alapon benyújtott bevallásokról hiányzik az adózó aláírása.

©

A hibák sorát csak szaporítja az a változás, amelyre az okleveles adószakértő kóülön felhívja a figyelmet. Angyal József szerint, az M30-as munkáltatói igazolásnál merült fel, amikor a nyomtatványon megjelent az Alapja megnevezésű „a” oszlop, de közben változatlanul megmaradtak a Bevétel, Költség és Jövedelem oszlopok.

A kitöltési útmutató szerint az Alapja oszlopba kell írni a jövedelmet és a jövedelemoszlopba az adóalapot. Csakhogy ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kitöltési útmutatóban felcserélték az adóalapot a jövedelemmel. A hibát a szakértő - állítása szerint - jelezte ugyan a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé, de a hiba kijavítására  azóta sem került sor. A miértre a közzétett 1053-as nyomtatvány világított rá. Eszerint, hangsúlyozza Angyal József, a NAV másképp értelmezte az Szja-törvény 29. § (1) bekezdésében lévő – főszabálytól eltérő – kivételt. Az adószakértő úgy véli, az 1053-as nyomtatvány legnagyobb hibája az, hogy ellenőrizhetetlen.

A cikk részletei, konkrét számítási példával az adozona.hu-n olvasható.