A görög, ír és portugál adósságválság az euróövezet központi államaira és egyes kelet-európai államokra is átterjedhet - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön nyilvánosságra hozott féléves, az európai gazdasági kilátásokról szóló elemzéséből.

A nemzetközi szervezet szerint annak ellenére, hogy a monetáris unió hozzájárult az euróövezet perifériáján lévő államok adósságválságának kialakulásához, a problémák megoldásához további integrációra van szükség. Az IMF jelentésében úgy fogalmaz: a válságkezelő lépések sikeresen állították meg a pénzügyi és adósi nehézségeket a periférikus államok határain, de a tovagyűrűző hatások továbbra is negatív kockázatként jelennek meg a központi államok számára.

Különösen a gyenge bankrendszer jelent kockázatot, mivel veszélyezteti az euróövezeti kormányzatok gazdasági helyzetét; ez viszont a bankok államkötvény-állományának értéket csökkentheti - értékel az IMF. "Ezeknek a negatív visszacsatolási folyamatoknak (...) a megfékezése még mindig nehéznek bizonyul" - fogalmaz a szervezet jelentésében.

A valutaalap számításai szerint az idei évben a megújítandó görög, portugál és spanyol államadósság az egyes államok gazdasági kibocsátásának mintegy 10 százalékát teszi ki. Hasonlóan magas újrafinanszírozási terhekkel néz szembe Belgium, Írország és az Egyesült Királyság. A válság miatti finanszírozási nehézségek arra sarkallták a magas adóssággal rendelkező államokat, hogy rövidebb lejáratú kötvényeket bocsássanak ki; ez azonban nagyobb kockázati kitettséget okoz – írja az IMF.

A szervezet szerint a válság kialakulásához az vezetett, hogy a kockázati prémiumok tartósan alacsony szintje miatt az államok folyó fizetési mérlegegyenlegei között jelentős és tartós egyenlőtlenségek alakultak ki. A piac 2007 közepéig nem aggódott a fizetőképesség esetleges csorbulása és a magas külső finanszírozás igények miatt, ráadásul az alacsony kamatszintek is segítették az öngerjesztő folyamat elburjánzását. Azzal, hogy a piac nem követelt magasabb kockázati felárat a gyengébb teljesítményű államokban, elkerülhetetlenné vált a komolyabb válság. Az alacsony hozamokat a piac részben arra a feltételezésre alapozta, hogy elképzelhetetlennek tűnt, hogy az euróövezeti államok ne kelnének szükség esetén egymás segítségére – értékel az IMF.

A valutaalap ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a megoldást a pénzügyi integráció kiteljesedése jelenti, mivel ezzel elkerülhetővé válnának a bankrendszer újabb válságai. Az IMF kiemeli, hogy nem csökken megfelelő ütemben az euróövezeti pénzintézetek száma: "a konszolidáció túl lassan zajlik és gyakran egyes tagállamok határain belül".

A washingtoni székhelyű szervezet szerint hosszú távon a bajba jutott államokban a legfontosabb tényező a növekedés beindítása : a bővülést az exportképes szektorokra kell alapozni, kevésbé a szolgáltatásokra, a tőkeáramlásokra, vagy a belső keresletre. Az Európai Központi Banknak ennek érdekében tartózkodnia kell alapkamatának túl ütemes emelésétől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

78 milliárd eurós mentőcsomagot kap Portugália

Megállapodott a portugál ügyvivő kormány az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az országnak nyújtandó mentőcsomag részleteiről. Portugália 3 év alatt 78 milliárd eurós támogatást kap - jelentette be kedd késő esti televíziós beszédében a portugál miniszterelnök, José Socrates.

MTI Gazdaság

Az IMF rápirít Amerikára

Aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek hitelt érdemlő tervei költségvetési hiányának csökkentésére - idézte Olivier Blanchard-t, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászát a szerdai Le Monde.

MTI Gazdaság

Londoni elemzők: újabb euróválság jöhet tavasszal

Az euróövezeti adósságválság újabb hulláma fenyeget tavasszal, amikor ezúttal két nagy tagállam, Spanyolország és Olaszország több százmilliárd eurós finanszírozási igényeiről kell gondoskodni - írják a londoni pénzügyi elemzők előrejelzésében, mely szerint ebbe akár az euróövezet egésze is beleroppanhat.

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Medián: Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz ismét erősödött

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a magyar EP-képviselők. Szép nagy szám jött ki

Kiszámoltuk, mennyit keresnek a magyar EP-képviselők. Szép nagy szám jött ki

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Megharaptak, majd fojtogattak egy MSZP-s aktivistát Budapesten

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Itt az első elektromos Aston Martin, ami 610 lóerős lett

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók