szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazprom japán vállalatokkal közösen cseppfolyósított földgáz előállítására alkalmas üzemet létesít Vlagyivosztokban – közölte csütörtökön egy magát megnevezni nem kívánó Gazprom-forrás.

Az üzem – amelynek megépítése hozzávetőleg hét milliárd dollárba fog kerülni – várhatóan 2016-ban kezdi meg működését, s a Gazprom LNG-kapacitását a jelenlegi duplájára, azaz évi 20 millió tonnára fogja növelni.

A beruházás hozzásegíti a Gazpromot, hogy még nagyobb szeletet hasítson ki magának a japán LNG-piacból, miután Japán vásárolja a legtöbb cseppfolyósított földgázt a világon. Egyszersmind rugalmasabbá teszi a világ legnagyobb földgáztermelője számára az exportot egy olyan időszakban, amikor a hagyományos vásárlók – az európai országok – igyekszenek minél inkább függetleníteni magukat az orosz földgáztól, és új beszerzési források felkutatását tűzték ki célul.

Japán tavaly 70 millió tonna LNG-t importált, ebből hat millió érkezett a Oroszországból, amely egyébként Japán ötödik legnagyobb LNG-szállítója. Az új üzemből hét millió tonnát fog kapni Japán, a maradék 3 millió tonna Dél-Koreába megy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gazprom: Ukrajna milliárdokat takaríthatna meg

Ukrajna évi 8 milliárd dollárt takaríthatna meg a gáz árán, ha csatlakozna a vámunióhoz, amelyet Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán alakít meg - jelentette ki Valerij Golubjov, a Gazprom vezérigazgató-helyettese csütörtökön egy fórumon.

MTI Gazdaság

Százmilliárdos nyereséget tehet zsebre a Gazprom

Hajszál híján elérte az ezermilliárd rubelt a Gazprom adózott eredménye tavaly, ami euróban kifejezve is tetemes összeg, közel 25 milliárd euró - derül ki a társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

MTI Gazdaság

Nyárra kiderül, mennyibe fog kerülni a Déli Áramlat

A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat gázvezeték megvalósíthatósági tanulmánya nyárra elkészül, s ennek alapján bejelenti a Gazprom majd azt is, hogy mennyibe kerül a vezeték megépítése - jelentette be Pavel Ogyerov, a Gazprom külgazdasági részlegének vezetője egy tanácskozáson, pénteken Moszkvában.

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

A mai ötvenesek már mások: de mi változott?

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett

Gimnáziumi tanárok állnak ki az iskolanyitás miatt aggódó kollégáik mellett