Visszaengedték a lengyeleket is az orosz zöldségpiacra

Visszaengedték a lengyeleket is az orosz zöldségpiacra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Lengyelország is felújíthatja az Oroszországba irányuló zöldségexportot szerdától - jelentette be Gennagyij Onyiscsenko tiszti főorvos kedden Moszkvában.

Onyiscsenko azt mondta, az EU bürokratikus aktatologatása miatt Lengyelorszég e téren egy egész hetet vesztett. "Függetlenül attól, hogy tárgyaltunk, s hogy Lengyelország operatív módon reagált a megjegyzéseinkre, az EU Bizottságának jóváhagyása csak nagy késéssel érkezett meg" - mondta.

Az orosz Fogyasztóvédelmi Felügyelet (Roszpotrebnadzor) május 30-án tiltotta meg a burgonya kivételével az európai zöldségek importját Németországból és Spanyolországból a hasmenésjárvány miatt, és egyben elrendelte az ilyenek kivonását a forgalomból, majd június 2-án kiterjesztette a tilalmat az EU minden tagállamára.

Magyar zöldség után a lengyel is engedélyezett
©

A június 10-én tartott Oroszország-EU csúcs egyik fő témája ez volt, és a felek abban maradtak, hogy az EU minden egyes szállítmányt - közösen kidolgozandó - biztonsági okmányokkal lát el. Azóta a szükséges adatok és iratok benyújtását követően Moszkva június 28-án Hollandiának és Belgiumnak, július 1-én Spanyolországnak és Dániának engedélyezte az export felújítását. 

Június 6-án Onyiscsenko bejelentette, hogy újabb nyolc európai országnak engedélyezik az Oroszországba irányuló zöldségexport felújítását, miután benyújtották a szükséges dokumentumokat, és ezek között említette Magyarországot is, de az engedélyezés időpontját nem jelölte meg, és hangsúlyozta, hogy a különleges biztonsági intézkedések egyelőre érvényben maradnak. Július 11-i bejelentés szerint Csehország és Görögország is felújíthatta a szállításokat.