szerző:
MTI

Nem lesz elég az amerikai adósságdinamika stabilizálásához és valószínűleg az Egyesült Államok leminősítésének elkerüléséhez sem a Kongresszus adósságplafon-emelési egyezségében szereplő államháztartási deficitcsökkentési terv - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja szerint a most elért megállapodás nem állítja rá az Egyesült Államokat fenntartható költségvetési pályára, és így a következő évtizedben sem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A ház szerint mindemellett az amerikai gazdasági növekedés gyengesége semlegesítheti a deficitcsökkentő csomagban szereplő megtakarítások nagy részét.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint ez az adósságprofil nem felel meg a hitelminősítők elvárásainak sem, és ez az Egyesült Államok leminősítéséhez vezethet. A cég szerint azonban a kulcskérdés nem is az, hogy az Egyesült Államok elveszíti-e lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását, hanem az, hogy a kötvénypiacok is "együtt mozdulnak-e" a hitelminősítőkkel.

A Barclays Capital számításai szerint a mostani kongresszusi egyezségben szereplő deficitcsökkentéssel még 2021-ben is a GDP-érték 82 százalékán lesz az amerikai államadósság-ráta, és a cég szerint még ez is derűlátó előrejelzés lehet, mivel az amerikai gazdaság reálnövekedése jóval elmarad a kongresszusi költségvetési hivatal (CBO) legutóbbi előrejelzésétől. Ez azt jelenti, hogy a CBO alapeseti deficit-előrejelzései is optimistának bizonyulhatnak - áll a londoni befektetési bank keddi elemzésében.

Ennek illusztrálására a Barclays Capital közölte, hogy saját közgazdászainak jelenlegi prognózisa az idei negyedik negyedévre 1,5 százalékos amerikai reálnövekedést valószínűsít a tavalyi azonos időszakhoz mérve, jóllehet a CBO hivatalos előrejelzésében ugyanerre az időtávlatra 3,1 százalékos növekedési jóslat szerepel.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint mindezek alapján az adósságplafon-emelési vita során kidolgozott deficitcsökkentő egyezség jócskán elmarad a befektetők és a hitelminősítők által elégségesnek tartott mértéktől, és ha a Standard & Poor's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor valószínű, hogy le is minősíti az Egyesült Államokat.

Kifutottak az időből?
©

A nemzetközi hitelminősítők már az adósságlimit emeléséről kirobbant kongresszusi vita korai szakaszában egyértelmű jelezéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service július közepén egyaránt negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - megfigyelés alá vette ezeket az amerikai adósosztályzatokat.

Az S&P ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Standard & Poor's közölte, hogy megítélése szerint az Egyesült Államoknak négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs programra lenne szüksége az adósságdinamika stabilizálásához.

A Barclays Capital keddi elemzése szerint azonban "teljességgel elképzelhető", hogy a Standard & Poor's - mielőtt döntene az amerikai adósbesorolás sorsáról - még megvárja, milyen további deficitcsökkentő tervekkel áll elő az ezek kidolgozására létrehozott kétpárti kongresszusi bizottság. Az Egyesült Államok leminősítését más nagy londoni házak is szinte biztosra veszik.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég - szakértőinek hét eleji jóslata szerint az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor's és a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".

A német kormány képviselője áttörésről beszél

 Az amerikai adósságplafon emeléséről szóló washingtoni megállapodás egyes részleteit még tisztázni kell ugyan, de Berlin szerint mindenképp áttörésről lehet beszélni – mondta kedden a Merkel-kormány transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó koordinátora. Harald Leibrecht úgy vélte: sem tényleges nyertese, sem vesztese nincs az egyezségnek.

Mind a demokraták, mind a republikánusok eleget tettek felelősségüknek, és a kompromisszum ennek eredményeként jöhetett létre. Az adósságplafont megemelik, egyidejűleg átfogó és ambiciózus takarékossági program született – fogalmazott a kormánymegbízott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Az IMF megvizsgálta Magyarországot: a célok jók, ideje tenni értük

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Hosszú Katinka: Most a legjobb úszónak lenni

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

Utolsó előtti helyen Magyarország a nemek közötti egyenlőség szempontjából

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

A Washington Post erősen rácsodálkozva ír arról, hogy Borkait a botránya után is újraválasztották

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Felmentették a férfit, akit hajléktalansága miatt ítéltek el

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot

Sokat ül a munkahelyén? Akkor ne hagyja ki ezt a programot