Nyugtatnak az olaszok, stabil a pénzügyi rendszerük

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A piaci feszültségek ellenére Olaszország pénzügyi rendszere továbbra is stabil – közölték a vezető beosztású olasz tisztségviselőkből álló Pénzügyi Stabilitási Bizottság keddi válságtanácskozása után.

A testület azért ülésezett, mert az elmúlt napokban a banki részvények jelentős mértékben estek, miközben az olasz államkötvények hozamai az elemzők által kritikusnak tartott 7 százalékos szint közelébe, 6 százalék fölé emelkedtek.

A bizottság kedd esti közleményében úgy fogalmaz: "annak ellenére, hogy egyenletesen csökken az államadósság szintje, a nemzetközi bizonytalanság által okozott feszültségek jelentkeznek Olaszországban". A testület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olasz bankszektor és a pénzügyi rendszer a tőketartalékok növelésére és a likviditás biztosítására tett intézkedéseknek köszönhetően stabil.

Az ülésen Giulio Tremonti gazdasági miniszter mellett az olasz központi bank elnöke, a pénzpiaci szabályozó Consob, valamint a biztosítási felügyelet ISVAP elnöke vett részt.

Kedden az irányadó, 10 éves lejáratú olasz államkötvényeknek a hasonló német papírokhoz mért hozamfelára történelmi csúcsra, 385 bázispontra szökött.