szerző:
Szegő Iván Miklós

Az USA adósságának leminősítése után rendkívüli tanácskozásokra készülnek a világ pénzügyi vezetői. A G7-országok – USA, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Olaszország – pénzügyminiszterei valószínűleg telefonon egyeztetnek vasárnap a kialakult helyzetről.

A megbeszélés célja, hogy megnyugtassák a piacokat a hétfői tőzsdenyitás előtt. Ugyanakkor a BBC emlékeztet arra: a kritikus helyzet az európai és az amerikai államadósság-válság egyidejűsége miatt alakult ki. (Mindebből látszik, hogy egyetlen telefonos konferenciabeszélgetés aligha hozhat döntő változást a világgazdaság állapotában.) Európában elsősorban Olaszország és Spanyolország miatt aggódnak a befektetők.

A pénzügyi vezetők a tőzsdék esését akarják megelőzni, amit az amerikai leminősítés óta még nem lehetett igazán tesztelni, mert egyedül a szaúdi börze volt nyitva. (Igaz az arab állam tőzsdéje drasztikus zuhanást, 5 százalékos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.)

©

Az USA adósságát péntekről szombatra virradóra minősítette eggyel rosszabb fokozatba a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő. Erre a cég történetében még nem volt példa. Időközben olyan nagybefektetők, mint például Warren Buffett milliárdos, valamint Japán is igyekezett a bizalmat fokozni az amerikai államkötvények iránt.

Mi lesz az olaszokkal?

Az Európai Központi Bank (EKB) szintén válságtanácskozást tervez vasárnapra. A téma az lesz, hogy kezdjék-e vásárolni az olasz államkötvényeket. (Az EKB korábbi hírek szerint ezt ahhoz fogja kötni, hogy Róma indítson el gazdasági átalakításokat a gazdaságban.) Egyelőre a BBC szerint megosztottak az EKB vezetői az ügyben.

A német Spiegel pedig úgy tudja: Németország ellenzi Olaszország megsegítését, mert az olasz gazdaság túl nagy ahhoz, hogy a meglévő, szűkös európai forrásokat a megmentésére használják fel. Ehelyett a németek azt javasolják: Olaszország maga csökkentse a költségvetési hiányát.

A Bloomberg amerikai hírügynökség úgy tudja, hogy az EKB kormányzói Párizsban ülnek össze vasárnap este hat órakor.

Obama újraválasztási esélyei is veszélyben?

A hírügynökség szerint az S&P leminősítése rossz fnyt vet Obama elnök újraválasztási esélyeire. Feltűnő a Bloomberg szerint az is, hogy az amerikai elnök, amikor szombaton összefogásra szólította fel a demokratákat és a republikánusokat a gazdasági problémák legyőzéséhez, meg sem említette az S&P leminősítő döntését.

©

Amerikában mindenesetre egyre több a józanabb hang: a régóta acsarkodó két nagy párt politikusai a hét végén kezdtek egyre mérsékeltebb hangot megütni, és további költségvetési hiányt csökkentő intézkedések lehetőségét is felvetették. Az S&P éppen az eddig kialkudott kompromisszummal volt elégedetlen, amikor elvette az USA-tól a lehető legjobb adósminősítést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

S&P-leminősítés: Kína támadja Washingtont

Kína határozottan elítélte szombaton az Egyesült Államokat a költségvetési deficit csökkentésének és az államadósság-limit megemelésének kérdésében folytatott "szűk látókörű politikai vitákért", és kijelentette, hogy a világnak egy új stabil tartalékvalutára van szüksége a dollár helyett.

MTI Gazdaság

Japán szerint továbbra is vonzóak az amerikai kincstárjegyek

Az amerikai kincstárjegyek továbbra is vonzó befektetést jelentenek Japán számára dacára annak, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán - közölte vasárnap egy magas beosztású japán kormányilletékes.

MTI Gazdaság

Az USA leminősítése: nyugalomra intenek a befektetők

Az Egyesült Államok több hitelezője visszafogottan reagált és nyugalomra intett annak nyomán, hogy a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását.

MTI Gazdaság

Buffett szerint az USA leminősítésének "semmi értelme"

Warren Buffett bírálta szombaton a Standard & Poor's hitelminősítőt, amiért egy fokozottal rontott az Egyesült Államok hosszú távú államadós-besorolásán; a befektetési guru szerint a döntésnek "semmi értelme sincsen", és korlátozott hatása lesz a piacokra.

MTI / hvg.hu Gazdaság

Először az S&P történetében: leminősítették az USA-t

Az Egyesült Államok első ízben elvesztette a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát.

MTI Gazdaság

S&P-leminősítés: a Fed szerint rájuk nem lesz hatással

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) tevékenységére nem lesz hatással, hogy a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzat eddigi "AAA" besorolását pénteken.

Az én hetem: Karafiáth Orsolya a gyerekkori csínytevésekről és a halálról

Az én hetem: Karafiáth Orsolya a gyerekkori csínytevésekről és a halálról

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

„Ne haragudjon, de ön nem hagyományos értelemben vett szépség”

Lemondott a szlovén miniszterelnök

Lemondott a szlovén miniszterelnök

Koronavírus: betiltották a vadhús értékesítését Kínában

Koronavírus: betiltották a vadhús értékesítését Kínában

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Magyarok is nyertek az Annie-díjátadón

Dönteni kellene, különben elúszhat a szentendrei kerékpáros híd

Dönteni kellene, különben elúszhat a szentendrei kerékpáros híd