szerző:
MR1 Kossuth Rádió

A kormánynak változtatnia kellene egész gazdaságpolitikáján, amelynek elhibázottságát mutatják a vártnál gyengébb növekedési adatok - hangoztatták korábban az ellenzéki pártok. A kabinet a nemzetközi válságot okolja a gyengébb teljesítményért, ezzel felvetődik kérdés, lehet-e a globális pangás közepette gazdaságpolitikát csinálni? Kényszerpályán mozog-e az Orbán-kormány? – ezt a kérdést járta körül az MR1 Kossuth Rádió Ütköző című szerdai adása.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, az egykori Bajnai-kormány tagja szerint egyértelmű, hogy az Orbán-kabinet kényszerpályán mozog. Ebben a helyzetben nagyon precíz, nagyon jól kiszámított és megtervezett gazdaságpolitikára van szükség a költségvetés bevételei és kiadásai tekintetében is. Nagyon fontos, hogy a büdzsé mindkét oldal szerkezete olyan legyen, hogy egyrészt az adósságcsökkentést, másrészt a gazdaság életben tartását szolgálja.

A költségvetésen a GDP vártnál lassabb növekedése miatt keletkezett százmilliárd forintos lyuknak több oka van – mondta Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter szerint volt egy nagyon optimista gazdasági pálya, amire a kormány tervezett, miközben már az előkészítés idején többen jelezték: kétséges, hogy a fejlődés üteme eléri a három százalékot. A büdzsé tervezése ennek fényében nem biztos, hogy elég óvatos volt, ráadásul már az év elején kiderült, hogy a kormánynak kényszerintézkedéseket kell hoznia a három százalékos költségvetési hiánycél tarthatósága érdekében. A kabinet 2011-et 250 milliárd forintos zárolással kezdte. Emellett az is kétségtelen, hogy van egy globális gazdasági lassulás, ami Magyarország számára a második negyedévben lényegében a növekedés megállását hozta. Oszkó Péter azonban hozzátette, a világgazdaság alakulása nem lehetett teljesen váratlan, mert a szakemberek régóta beszéltek róla, hogy az államok eladósodása krízishez vezethet.

Oszkó Péter szerint a kabinet által korábban bevezetett egykulcsos adórendszer és a vállalkozásokat terhelő adók csökkentése nem vezetett eredményre, a költségvetésből azonban most hiányzik a változtatások miatt kieső 500 milliárd forint. „Bárhogy is szerette volna a kormány és bárhogy is próbálkozott vele, az eddig megvalósított gazdaságpolitikája a keresletet, a belső fogyasztást nem tudta berobbantani, tehát nincs belső tartaléka a gazdaságnak.” Ez azt jelenti, hogy a külső kereslet csökken, aminek azonnal és sokszor hatványozott következménye van a magyar gazdaságra - mondta Oszkó.

Az Orbán-kormány rövid távú gazdasági intézkedésekkel próbálja a gazdaság lassulása miatt fenyegetett a hiánycélt tartani - szögezte le. Kétséges azonban, hogy az adóbeszedés hatékonyabbá tételétől remélt összeghez hozzájut-e a kormány, mert az áfával adós cégek jelentős része feltehetően nem tudja kiegyenlíteni a tartozását.

A volt pénzügyminiszter szerint azonban a lényeg nem az, hogy az említett százmilliárdos nem várt kiesést pótolni tudja-e a kormány. Az idei büdzsé a nyugdíjpénztári vagyon államosítása miatt így is, úgy is szufficites lesz. Sokkal inkább az a kérdés, hogy a 2012-es költségvetés hogyan áll össze, mert akkor már jóval nagyobb összegű megtakarításokra lesz szükség és nem lehet átmeneti intézkedésekkel tartani az alacsony hiánycélt. A kormánynak a büdzsé egyensúlyának megőrzéséhez - a növekedési esélyek rontása nélkül és az egykulcsos adórendszer fenntartása mellett - a régóta emlegetett jelentős szerkezetátalakításokat végre kellene hajtania. Ez lehetne az egyik megoldás a mostani helyzetre - véli Oszkó Péter, aki hozzátette, drukkol a kormánynak, hogy ezt az utat válassza, és végig is tudja járni.

Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint egy olyan nyitott gazdaság esetében, amilyen a magyar is, teljesen világos, hogy a teljesítmény attól függ, hogyan alakulnak a külföldi, elsősorban a németországi folyamatok. A belső fogyasztásnak is fontos szerepe van a gazdasági miliő alakulásában, de Magyarország ebből a szempontból pechesnek mondható, miután a lakosság jelentős részét kitevő devizahitelesek vásárlás helyett a forint romlása miatt megemelkedő törlesztőrészleteikre kell, hogy költsenek.

A kormány négy tétellel „foltozná be” azt a százmilliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormány kétnapos lovasberényi ülése után újságíróknak elmondta: növelik az adóbeszedés hatékonyságát, és ebből negyvenmilliárd forintos többlet-áfabevételre számítanak. További negyvenmilliárd forintos megtakarításra készül a kabinet idén az államigazgatásra vonatkozó teljes beszerzési stop miatt. Ezen kívül ötven százalékkal emelik a játékadót, hét százalékkal a dohánytermékek, öt százalékkal az alkoholos termékek, ötven százalékkal az aromázott szeszesitalok jövedéki adóját, míg a gázolajét 97 forintról 110 forintra - jelentette be Matolcsy György. Hozzáfűzte: ebből összesen tízmilliárdos többletbevételt várnak az év utolsó két hónapjában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Feljelenti az MTVA Sargentiniéket

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok