Rogán drákói szigort kér az online szerencsejátékra

Rogán drákói szigort kér az online szerencsejátékra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden mozdulatát figyelné az adóhatóság az online szerencsejáték-szervezőknek, és havonta a játékbevétel 20 százalékát kitevő adót szedne be tőlük - többek között ezt szeretné elérni Rogán Antal a parlamentnek benyújtott hétfő délelőtti javaslatával.

Az adóhatóság blokkoltathatná azokat az internetes oldalakat, amelyek engedély nélküli online szerencsejátékot folytatnak Magyaországon, illetve 90 napra befagyaszthatná a tétfizetésre nyitott pénzforgalmi számlát – derül ki abból a módosító javaslatból, amit Rogán Antal nyújtott be hétfőn a szerencsejáték adózását módosító törvényjavaslathoz. Utóbbiról hétfőn délután szavaz az Országgyűlés az államháztartás idei stabilitását elősegítő adótörvénymódosítások keretében.

Az indítvány az online szerencsejáték-szervezés adóját a tiszta játékbevétel 20 százalékában állapítja meg. Az adót a bevétel keletkezését követő hónap 20. napjáig kell majd bevallaniuk és megfizetniük a cégeknek.

Ebben a kérdésben Lázár János is benyújtott egy zárószavazás előtti módosítót hétfőn. Eszerint a pénznyerő automata tételes játékadója játékhelyenként havonta 500 ezer forint lesz, az eddig javasolt 125 ezer helyett, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata esetén pedig havonta 700 ezer forint, az eredeti javaslatban szereplő 150 ezer forint helyett. A tételes játékadót minden megkezdett hónap után meg kell majd fizetniük az érintett cégeknek. Ezen felül negyedévente a tiszta játékbevétel 20 százalékát kitevő játékadó megfizetésére is kötelezné őket Lázár, ha a pénznyerő automata tiszta játékbevétele a tárgynegyedévben a 900 ezer forintot eléri vagy meghaladja.

Rogán mentené Matolcsy ötletét

Az alkohol, a cigaretta és az üzemanyag jövedéki adójának emelése mellett eredetileg ez is része annak a 100 milliárd forintos csomagnak, mellyel a kormány a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt keletkezett költségvetési lyukat akarja betömni. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy Rogán módosítója jövő év elejétől léptetné életbe a távszerencsejáték új szabályait.

Rogán Antal
©

Matolcsy György szeptember közepén jelentette be, hogy a kormány megadóztatja az online szerencsejátékot. Csakhogy az online szerencsejáték megadóztatása rendkívül nehézkes: az online sportfogadást, pókert vagy kaszinót működtető cégek ugyanis az internetnek köszönhetően onnan szolgáltatnak, ahonnan az a számukra gazdasági vagy üzemeltetési szempontból a leginkább kedvező. A nálunk ismert, jelentős online szerencsejátékcégek leginkább máltai bejegyzésűek. Ezt a nehézséget próbálja orvosolni Rogán módosítója.

Így  működne a kontroll

Rogán Antal friss javaslata szerint 2012 . január 1-jétől a távszerencsejáték-szervezés az állami adóhatóság engedélyével lesz lehetséges, és a Szerencsejáték Zrt.-n kívül más szervezők legálisan végezhetik majd. Az engedélyt 5 évre adná a hatóság, ezt követően további 5-5 évre megújítható lesz.

A távszerencsejáték-szervezőknek az Európai Gazdasági Térségben (EGT) található (uniós vagy norvég, izlandi, lichtensteini, svájci) székhellyel - és legalább 200 millió forintnak megfelelő összegű jegyzett tőkével - kell majd rendelkezniük. A szervezőknek külön meghatározott gyakorlatot is fel kell majd mutatniuk, de ezt magasabb összegű biztosítékkal kiválthatják. A módosító egyébként az EGT-állambeli szolgáltatókra is kiterjeszti azt a kötelezettséget, hogy biztosítékként előre garantálják a nyeremények, a bírságok és egyéb költségek kifizetéséhez szükséges összeget.

A távszerencsejáték-szervezőknek a szervert, amiről a fogadásokat végzik, az Európai Gazdasági Térség területén kell elhelyezniük, de a hazai elemet tartalmazó adatok tárolására Magyarországon is kötelesek lesznek adattároló berendezést fenntartani. Utóbbin az ügyfelek regisztrációjára, a játékosi számla finanszírozásának részleteire, egyenlegének alakulására, a játékmenetre és a tranzakciókra vonatkozó adatokat kell majd tárolniuk. A szerverhez és a magyarországi adattárolóhoz az adóhatóságnak akadálymentes hozzáférést kell majd biztosítani, illetve meg kell őrizni az adatokat az elévülésig.

A szervezőnek a folyamatos adathozzáférés lehetőségének biztosításán túl havi gyakorisággal, elektronikus úton beszámolót, jelentést is be kell majd nyújtania az adóhatósághoz.

További kontrollt jelentene, hogy a javaslat megszüntetné azt a jelenlegi gyakorlatot, mely szerint a médiában eddig korlátozás nélkül reklámozhatták magukat az online szerencsejáték-szervezők.

Tízszeres bírságot kér Rogán

A javaslat tízszeresére emeli az online szerencsejáték-szervezőkre kiszabható bírság maximumát: az eddigi 1 és 10 millió helyett akár 10 vagy 100 milliós bírságokat is kaphatnak ezek a cégek.

Az indítvány bevezeti a szerver alapú pénznyerőautomata-üzemeltetés rendszerét is. 2011. november elsejétől kizárólag szerver alapú pénznyerő automatákat üzemeltethetnek majd a szerencsejáték-szervezők (az elektronikus kaszinóban a hagyományos pénznyerő automata mellett a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetésére is lehetőséget biztosítana Rogán). Az érintett üzemeltetőknek 2012 végéig kell átállniuk teljesen az új rendszerre.

Hozzászólások