Románia jövőre 1,7-2,7 százalékos GDP-növekedésre számít

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Románia és a nemzetközi hitelezői 1,7-2,7 százalékos gazdasági növekedésre számítanak 2012-ben, az államháztartási hiánynak pedig nem szabad meghaladnia a bruttó hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékát - ebben állapodtak meg a román hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttsége.

Pénteki román hírügynökségi jelentések szerint Traian Basescu román államfő jelentette be a jövő évi költségvetés sarokszámait azt követően, hogy előző nap újból találkozott az IMF bukaresti küldöttségének tagjaival, akik november 7-ig felülvizsgálati látogatáson tartózkodnak a román fővárosban. Traian Basescu szerint a felek megállapodtak abban, hogy a jövő évi költségvetés államháztartási hiányát GDP-arányosan 1,9 százalékra tervezik, de az év végéig elérheti a 2,5 százalékot, ha Románia a jövő év első felében mérsékelni tudja az állami vállalatok veszteségeit. Az Európai Unió szigorúbb számítási módszere szerint a 2,5 százalékos deficit a GDP 3 százalékának felel meg - tette hozzá Basescu.   

Rámutatott, hogy a gazdasági növekedés tekintetében azért hagytak a GDP 1 százalékának megfelelő mozgásteret, mert Görögország és az eurózóna válsága nagymértékben befolyásolhatja Románia gazdasági eredményeit. Az eurózóna államadósság-válságának kirobbanása előtt a román hatóságok a jövő évre még 4 százalékos gazdasági növekedésben reménykedtek. Az IMF elsősorban azt várja el Romániától, hogy rövid távon tegye hatékonyabbá állami vállalatait, szüntesse meg azok veszteségeit, hosszabb távon pedig privatizálja. 

Basescu szerint Romániának megvannak a növekedéshez szükséges belső erőforrásai, ami egyebek között az állami vállalatok korrekt menedzsmentjében, az energiaipar növekedési lehetőségeiben, valamint a költséghatékonyságra irányuló egészségügyi reform folytatásában rejlik. A román államfő szerint Románia most felkészültebb egy esetleges újabb nemzetközi gazdasági válságra, mint 2008-ban, főként amiatt, hogy továbbra is hitelmegállapodása van az IMF-el, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal.

Románia tavasszal kötött újabb két éves többoldalú nemzetközi elővigyázatossági hitelmegállapodást, amelynek értéke meghaladja az 5 milliárd eurót. A váratlan válsághelyzetre tartalékolt hitelcsomag     jóval kisebb, mint a 2009-ben megkötött és idén tavasszal lejárt, 20 milliárd euró összegű készenléti hitelszerződés.