Sokat vesztett az E.on a válságadón

Sokat vesztett az E.on a válságadón

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen, ám a piaci várakozásoknak megfelelően csökkent a német energiaipari óriás E.On nettó nyeresége az év első kilenc hónapjában, elsősorban az atomenergia-üzletág gyors leépítése miatt. A magyar E.on-leány eredménye többek között a válságadó miatt csökkent.

A társaság szerdai közlése szerint a nettó nyereség az egy évvel korábbi 3,52 milliárd euróról 864 millió euróra csökkent a január-szeptemberi időszakban. Elemzők 1,14 milliárd eurós nettó eredményre számítottak. Az E.On árbevétele 77,51 milliárd euró volt, ami 21 százalékkal több az előző év hasonló időszaki 63,94 milliárd eurónál. A Dow Jones üzleti hírügynökség által megkérdezett szakértők 74,86 milliárd eurót vártak.

Az egyszeri tételektől tisztított, adózás utáni nyereség 1,59 milliárd euró volt január-szeptemberben, ami több mint 60 százalékkal alacsonyabb az előző évi 4,36 milliárd eurónál. A korrigált EBITDA (adózás, kamatterhek és értékvesztés előtti nyereség) 6,55 milliárd euró volt, közel 40 százalékkal kevesebb mint az egy évvel korábbi 10,81 milliárd euró. A társaság közleményében arról tájékoztatott, hogy a jelentős profitvisszaesés elsősorban több atomerőmű bezárása, illetve a fűtőanyagokra kivetett adó miatt következett be. A német kormány korábban arról döntött: 2022-ig megszűnik Németországban az atomenergia-termelés.

Az E.On magyarországi tevékenységével kapcsolatosan bejelentette: az év első kilenc hónapjában 1,4 százalékkal, 25,5 milliárd kilowatt órára nőtt az áramfogyasztás. A növekedést elsősorban a naptárhatás, és a magasabb ipari kereslet magyarázzák. A gázfogyasztás ugyanakkor - elsősorban időjárási okok miatt - 5 százalékkal, 7.668 millió köbméterre esett vissza.

©

A magyarországi árbevétel stagnált, 1,457 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 1,464 milliárd euró után. Az egyszeri tételektől tisztított EBITDA 233 millió euróról 201 millió euróra esett vissza január-szeptemberben, éves összehasonlításban. A korrigált EBIT (kamat és adóterhek előtti nyereség) az év első három negyedévében 110 millió euró volt az egy évvel korábbi 125 millió euró után.

A magyarországi EBITDA-hoz jelentősebben a 163 millió eurós ilyen nyereséget termelő E.On Hálózat, illetve a 26 millió eurós profitot termelő kiskereskedelmi üzletág járult hozzá. A vállalat közlése szerint az alacsonyabb magyarországi nyereség a bevezetett válságadó, illetve az alacsonyabb fedezeti nyereségek miatt alakult ki. Az E.On magyarországi beruházásai éves összevetésben 6 százalékkal, 103 millió euróra csökkentek a január-szeptemberi időszakban.