Vijesti: a montenegrói exkormányfő testvérét is lefizette a Magyar Telekom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Milo Djukanovic exminiszterelnök testvérét, Ana Kolarevicet is lefizette a Magyar Telekom, amikor 2005-ben felvásárolta a montenegrói állami telekommunikációs vállalatot - írta szerdán a Vijesti című podgoricai napilap, amely azonban elismerte, hogy nincs bizonyítéka erre, és csak logikai következtetéssel próbálta alátámasztani ezt az állítását.

Az újság szerint összesen mintegy 7,35 millió euró kenőpénz került magas rangú montenegrói tisztségviselőkhöz, közöttük az akkori legmagasabb kormánytisztséget betöltő személyiség testvéréhez, aki ügyvédként, tanácsadóként segítette a beruházót. 

Kolarevic visszautasította az őt ért vádakat. A nő ügyvédje az amerikai pénzügyi hatóságok vonatkozó dokumentumaival bizonyította, hogy képviseltje nem volt érintett az ügyben. A montenegrói lap elismerte, hogy Kolarevic neve nem szerepel az amerikai dokumentumokban, ám arra hivatkozott, hogy a szerkesztőség nem tud "más - olyan magas rangú akkori - kormányzati tisztségviselőt, akinek a testvére ügyvédként" tevékenykedne.

A miniszterelnöki tisztségtől 2010-ben visszalépett Djukanovicnak és családjának állítólagos üzérkedései az ellenzéki média kedvelt témái közé tartoznak. A politikus jelenleg a kormányzó szociáldemokrata párt vezetője.

A Magyar Telekom tavaly év végén végleges egyezséget kötött az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával (DOJ) és az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletével (SEC) a társasággal kapcsolatos vizsgálatainak egyezség útján történő lezárásáról, a megállapodás alapján több millió dolláros bírságot fizet.

A Magyar Telekom - mint közleményében ismertette - anélkül, hogy akár beismerné, akár tagadná a keresetlevélben szereplő állításokat, hozzájárult a keresetlevél benyújtásához és a végleges ítélethez az SEC vizsgálatának lezárása érdekében. A DOJ a megállapodás alapján a vádakat a kétéves időtartam elteltével ejti, kivéve, ha a társaság megszegi a megállapodás feltételeit.