Bérkompenzáció: a júniusi bérekben már megjelenhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány 21 milliárdos alapból támogatja azokat a cégeket, akik önerőből nem tudják kifizetni a bérkompenzáció öt százalék alatti részét sem. A pályázaton való részvétel feltétele, hogy a munkáltató ne csökkentse a dolgozói létszámot.

A szerdai kormányülésen döntöttek a versenyszférát érintő bérkompenzációról. Azoknak a cégeknek, melyeknek problémát jelent a bérkompenzáció öt százalék alatti kifizetése, a kormány 21 milliárdos alapot állít be, ahová pályázhatnak támogatásként.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a sajtóhírekkel ellentétben nincs szükség a rendszer korrekciójára, a pályázatok meghirdetésére viszont jogszabálymódosításra van szükség, amit márciusban fogadhat el a parlament.

A tárca számításai szerint 450 ezer munkavállaló foglalkoztatásához járulhat hozzá a 21 miliárd forintos összeg. A pályázatokat majd a munkaügyi központhoz kell benyújtani. 30 nap áll majd rendelkezésre a pályázásra, és a minisztérium reményei szerint a júniusi béreknél már megjelenhet a támogatás.

Ahhoz, hogy egy munkáltató támogatást kapjon a munkavállalói bérek bérkompenzációjához, 2012-ben nem csökkenhet az előző évi létszámhoz képest a munkáltató statisztikai létszáma és a részmunkaidős átalakított állások aránya sem haladhatja meg a húsz százalékot. Bérkompenzációs támogatás bruttó 215 ezer forint havi jövedelemig kérhető.

A szinten tartás technikája

Mint korábban írtunk róla, a nettó bérek szinten tartását a legalacsonyabb keresetű munkavállalók esetében úgy éri el a kormány, hogy drasztikusan megemeli a minimálbért (78 ezerről 93 ezer forintra), illetve a garantált bérminimumot (94 ezerről 108 ezer forintra).

Azoknál a munkavállalóknál, akiknél a kötelező legkisebb bér nem kompenzálja a nominális keresetcsökkenést, azt várja el a kormány a munkáltatóktól, hogy olyan mértékben emeljék a bruttó bért, hogy a nominális nettó 2011-hez képest ne változzon – derül ki a kormány decemberben közzétett útmutatójából.

A munkáltatóknak csak 5 százalékos béremelést kell állniuk, az afeletti béremelés teljes költségét adókedvezményként levonhatják a szociális hozzájárulási adóból. Erre azonban csak akkor válnak jogosulttá, ha minden munkavállalójuknál végrehajtják a kompenzációt. A törvény lehetőséget ad arra is, hogy a béremeléseket részben béren kívüli juttatásokkal biztosítsa a munkáltató.

A kormány azért találta ki a bérkompenzációt, mert január elsejétől megszűnt az adójóváírás, valamint egy százalékponttal emelkedett a munkavállalók által fizetett egészségbiztosítási járulék. A két intézkedés miatt 2012-ben a havi szinten bruttó 216 806 forint alatt keresők bére nominálisan jelentősen csökkenne.