szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban árnyalatnyit tovább emelkedtek a globális élelmiszerárak az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett adatai szerint. A már harmadik hónapja tartó emelkedést az váltotta ki, hogy drágultak a növényi olajok és a gabonafélék.

A FAO élelmiszerár-indexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számolnak ki minden hónapban - 215,9 pont volt márciusban, a februári felülvizsgált 215,4 pontot követően. Februárban ennél nagyobb mértékű volt a drágulás, akkor az index  2,6 ponttal volt magasabb, mint januárban.

Ugyanakkor a globális élelmiszerárak most alacsonyabbak, mint a tavaly februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt, a gabonafélék drágulása miatt.

Az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben elkezdte az index jegyzését. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot ért el, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!