Kezdődik: Varga ma leül az IMF-EU küldöttségével

Kezdődik: Varga ma leül az IMF-EU küldöttségével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Thanos Arvanitis idén április 30-án váltotta Christoph Rosenberget a magyar misszióvezetői poszton. A szakember a Nemzetközi Valutaalap európai ügyekkel foglalkozó részlegének tanácsadója, 2010-től az ukrajnai missziót vezette idén, év elejéig. A magyarországi tárgyalásokon részt vesz Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője is.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Az IMF-delegáció Tarlós István főpolgármesterrel is találkozik a következő napokban, a fővárosi tömegközlekedésről, illetve annak finanszírozásáról egyeztetnek a felek – írta keddi számában a Magyar Hírlap kormányzati forrásokra hivatkozva. A lap emlékeztetett: már a héten dönthet a kormány arról, honnan pótolja a főváros és rajta keresztül a BKV számára azt az összeget, amelyre Budapest a dugódíj 2013-as bevezetéséből számított volna. Az Országgyűlés két hete mondott nemet az új budapesti közlekedési adóra.

Az IMF delegáció távozik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületéből, ahol megkezdődtek az egyeztetések a magyar kormány és az IMF között.
©

Az elmúlt hét csütörtökön az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban sajtóértekezleten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor: az IMF tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni.