Megosztanák a "fájdalmas reformok" tapasztalatait a németek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Németországot nem a vezető szerep utáni vágy, hanem a megbízhatóságra törekvés és korábbi tapasztalatok vezérlik, amikor az európai válságkezelésben a takarékossági politikát hangsúlyozza - jelentette ki Joachim Gauck német államfő csütörtökön Bécsben.

 "Ez nem dominanciára törekvés, hanem korábbi fájdalmas reformok tapasztalatai, és ezeket a tapasztalatokat meg akarjuk osztani más országokkal" - felelte az ausztriai bemutatkozó látogatáson tartózkodó Gauck egy újságíró kérdésére válaszolva. 

Németországban az egykori Schröder-kormány reformjai, Ausztriában pedig a korábbi munkaügyi reformok terhet jelentettek a lakosságnak, mára azonban már előnyt jelentenek, versenyképességgel vértezték fel ezeket az országokat - hangoztatta. A megbízhatóságra, a reformkészségre való törekvés alapelvét más országok is osztják, nem csak a német kancellár van ezen az állásponton - fűzte hozzá.

Kijelentette azt is: a német alkotmánybíróság döntése előtt nem akar nyilatkozni arról, hogy mit tesz abban az esetben, ha a testület alkotmányellenesnek találja az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), amelyet korábban a német parlament nagy többséggel megszavazott. Németország kulcsszerepet játszik az uniós válságkezelési eszköz működtetésében. Az osztrák ellenzék élesen bírálja az Európai Stabilitási Mechanizmust, és csak nehezen jött létre a ratifikációhoz szükséges parlamenti többség, mégpedig az egyik kis ellenzéki párt megnyerésével.

Gauck vendéglátója, Heinz Fischer osztrák elnök - akit bírált a jobboldali ellenzék, amiért aláírta a törvényt - aláhúzta, hogy Ausztriában és Németországban eltérő az alkotmányos szabályozás. A német államfő nem írhatja alá a jogszabályt az alkotmányossági vizsgálat előtt, az osztrák alkotmánybíróság viszont nem vizsgálhatja a törvényeket, amíg az elnöki aláírást követően nem hirdetik ki azokat.

Fischer reményét fejezte ki, hogy változatlanul fennmarad a Németország és Franciaország közötti jó együttműködés. "Természetesen előfordul, hogy kisebb országok bírálják, ha az EU két legfontosabb és legnagyobb országa megállapodik valamiben, és ezzel kész helyzetet teremtenek. Másrészt nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek az együttműködésnek a jelentőségét" - jelentette ki.