Átlátszó.hu: EU-pénznek is nyoma veszett a Vegyépszer körül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Uniós pénzek is eltűntek a Vegyépszer körül burjánzó cégcsoportban – írja keddi cikkében az Átlátszó.hu tényfeltáró híroldal.

A Vegyépszer csődegyezsége a nagyobb hitelezőkre olyan megállapodást kényszerít, amellyel azok lemondanak követeléseik 99 százalékáról, a csődegyezség elfogadtatásához többséget kellett szereznie a cég tulajdonosainak a hitelezők között, és a csőd bejelentését megelőző fél év alatt ez is sikerült – írja keddi cikkében az Átlátszó.hu, amely felteszi a kérdést: valóban nem vet fel semmiféle gyanút, ha cégek egy csoportja elfogadja, hogy követelésének kevesebb mint egy százalékához jut hozzá a csődegyezség nyomán, azaz lényegében minden ellentételezés nélkül lemond 10 milliárd forint követelésről, ráadásul úgy, hogy ha nem csődegyezséget kötnek, hanem felszámolási eljárást indítanak az adós ellen, lényegesen nagyobb arányú lehet a megtérülés? A hírportál azt írja, hogy mindezen cégek egy tulajdonosi kör birtokában vannak, és viselkedésüknek egyetlen ésszerű magyarázata az lehet, hogy a független, vagyis nem az adós tulajdonosainak érdekkörébe tartozó hitelezőkre rákényszeríti a kirívóan előnytelen csődegyezséget.

A csődeljárás lefolytatására kijelölt bíró szerint még a jó erkölcsbe sem ütközik az a jogügylet, melyben ugyanezen tulajdonosi kör cégei névértéken vásárolnak fel olyan követeléseket, melyekről nyilvánvaló, hogy behajthatatlanok – írja az Átlátszó, hozzátéve, hogy a csődvédelembe menekülő cég vagyonfelügyelőjének az eljáró bíró olyan céget jelölt ki, amelynek egyik vezetője két évvel korábban még e csődbe jutott cég vezető beosztású alkalmazottja volt.

Az Átlátszó bemutatja a Vegyépszer egyik alvállalkozója, a FőÉp Kft. esetét, amely 1 millió euró értékben végzett munkát a Vegyépszernek, az államkincstár a fővállalkozó Euroaszfalt-Vegyépszer konzorciumnak ki is utalta az adott projekt teljes ellenértékét, ennek ellenére az azóta kétszer is nevet változtató Vegyépszer az alvállalkozójának a mai napig mindössze csupán 85 ezer eurót, vagyis a teljes vállalkozói díj alig egytizedét fizette ki. Ráadásul, írja a lap, noha a közbeszerzési szerződés 10 százalékban maximálta az alvállalkozói munka értékét, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. lényegében saját munkaszervezet nélkül pályázott és csinálta végig a projektet.

Az alvállalkozó jogorvoslati kérelmét az ügyészség elutasította – írja az Átlátszó.hu, pedig, teszik hozzá, a feljelentés szerint a Vegyépszer vezetői már a munka megkezdésekor tudták, hogy nem fognak fizetni, vagyis tudatosan tévedésbe ejtették az alvállalkozójukat, és a projektre kiutalt uniós és állami pénzeket súlyos jogsértést elkövetve más kötelezettségeik teljesítésére fordították.