Orbán: remélem, a Hankook elvisz minket magával a jövőbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hankook magyar üzeme annyira bevált, hogy rövid távon a további kapacitás-bővítést tervezik - mondta Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég magyarországi ügyvezető igazgatója a magyar kormánnyal kötött partnerségi megállapodás aláírásakor. Orbán Viktor szeretné, ha a Hankook megőrizné azt az eddig bevált szokását, hogy a szakképzésbe is bevonja a hazai munkaerőt, és reméli, bővítik majd magyar gyártás-kapacitásukat.

A hatodik stratégiai megállapodást írták alá ma a Parlamentben a kormány és nagyvállalatok közötti együttműködésről: ezúttal a Hankook Tire Kft.-vel köt partnerségi egyezményt a kabinet. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég ügyvezető igazgatója. 

Lee Sang Il a tájékoztatón azt mondta, hogy a magyar gyár létrehozása hídfőállás az európai piaci terjeszkedéshez. Öt év öt hónapja folyik itt az abroncsok gyártása, ő maga pedig második hazájának tekinti Magyarországot - mondta. Már 2200 alkalmazottal évi 12 millió abroncsot gyártanak, amelynek 98 százalékát exportálják - tette hozzá, ehhez szakembereket képeztek Magyarországon. A reginális munkaügyi központokkal karöltve már 1000 munkanélkülinek rendeztek oktatást - mondta Lee Sang Il, aki Rácalmásnak és Dunaújvárosnak köszönetet mondott. A Hyundai és a Kia mellett a Volkswagen és a Skoda számára is gyártanak abroncsokat - mondta. A Hankook magyar üzeme annyira bevált, hogy rövid távon a további kapacitás-bővítés lehetőségét vizsgálják - mondta. 

Orbán Viktor is köszönetet mondott a rácalmásiaknak és a dunaújvárosiaknak, szerinte a megállapodás aláírása annak bizonyítéka, hogy ők jól dolgoznak az üzemben. A cég vezetóivel folytatott tárgyalás tanulsága, hogy a magyar munkások és a vezetők gyorsan tanulnak és gyorsan alkalmazkodtak a gyár munkakultúrájához, ez pedig fontos, ha az ország termelési központ akar lenni. A magyar munkások rendelkeznek a tanulási képességgel és az alkalmazkodással - mondta Orbán, aki szerint ebből a szempontból biztonságban érezhetjük magunkat, a magyar munkaerő rugalmas, tanulékony és képesek gyorsan átvenni egy gyár irányításárt.

A mai megállapodás arról is szól, hogy lezárja azt a vitát, amely arról szólt, hogy Magyarország termelési központtá, vagy pénzügyi szolgáltató központtá váljon - mondta Orbán, szerinte a válság utáni világra akkor leszünk felkészülve, ha termelési központtá váljunk. Orbán fontosnak nevezte azt, hogy a kapacitásbővítést vizsgálja a gyár, valamint azt, hogy európai hídfőállásnak nevezte az igazgató a magyarországi gyárat. Fontos, hogy barátként tekinthetünk Koreára, érzelmeink kifejezetten barátiak - mondta a kormányfő. Orbán beszámolt arról, hogy a cég vezetői szerint az angol nyelvű középiskolai oktatás Budapesten jó, de nincs igazi angol nyelvű üzleti felsőoktatási intézményünk, ezért erre irányuló lépéseket tesz a kormány.

A kormánynak nincs sok dolga az olyan befektetőkkel, akik idejönnek és gyorsan begyűjtik a támogatást, a profitot, majd elviszik - mondta Orbán. A Hankook azonban együttműködik magyar középiskolákkal, maga is részt vesz a célirányos szakképzésben, szeretnénk, ha ezt a szokásukat megőriznék - mondta. A stratégiai megállapodás szól a gyártásfejlesztésről, az innováció-kutatásfejlesztésről, mi abban reménykedünk, hogy a jövőbeni terveikben jut Magyarországnak hely, és magyar mérnökök is részt vesznek a fejlesztésekben - mondta Orbán. A társadalmi felelősségvállalás a Hankooknak fontos, erről ma meggyőződtem - fogalmazott Orbán Viktor, reményét fejezve ki, hogy a Hankook bennünket is elvisz magával abba a jövőbe, ahol fejlődni lehet.

A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, valamint a Magyar Suzuki Zrt.-vel kötött stratégiai megállapodást.