Big Mac-index: Magyarország még mindig olcsó

Big Mac-index: Magyarország még mindig olcsó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Alulértékelt a forint, bár a magyar fizetőeszköz ebből a szempontból jóval elmarad a világ legalulértékeltebb valutájához, az indiai rúpiához képest - derül ki az Economist legfrissebb Big Mac-indexéből.

A dollárhoz képest a forint 12,6 százalékkal volt alulértékelt idén januárban, azaz Magyarország dollárban számolva még mindig az aránylag olcsó országok közé tartozik - derül ki az Economist legújabb Big Mac-indexéből.

A Magyarországon 830 forintért kapható Big Mac ára 3,82 dollár volt januárban, míg az USA-ban 4,37 dollárba, a lista végén található - azaz a legalulértékeltebb valutával rendelkező - Indiában pedig átszámítva 1,61 dollárba került a szendvics.

©

Az Economist, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ sok országában árult McDonald's-szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak.

Így a The Economist elemzői szerint a Big Mac alkalmas annak mérésére, hogy hosszú távon mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg árfolyam-kiigazító - és így értékkiegyenlítő - hatása az egyes térségekben kapható azonos szolgáltatási és árutermék-kosarak esetében.

A listán viszont továbbra is jelentős a vizsgált valuták alul-, illetve felülértékeltsége: a legdrágább ország például dollárban számítva Venezuela lett a friss indexben, a dél-amerikai országban a Big Mac ára 9,08 dollárnak felel meg, a helyi valuta felülértékeltsége 107,9 százalékos.

A forint dollárhoz viszonyított alulértékeltsége a 2011 végén tapasztalt közel 50 százalékról fokozatosan csökkent, a januári 12,6 százalékos adatot 217,47 forintos dollárárfolyammal számolta ki az Economist.