szerző:
hvg.hu

Életbe lépnek a költségvetési megszorítások az Egyesült Államokban, mert nem sikerült megegyezni a kongresszus többségét alkotó republikánusokkal – jelentette be Barack Obama pénteken.

Életbe lépnek a költségvetési megszorítások az Egyesült Államokban, mert nem sikerült megegyezni a kongresszus többségét alkotó republikánusokkal – jelentette be Barack Obama pénteken. Az amerikai elnök szükségtelennek és igazságtalannak nevezte a költségvetési kiadások drasztikus csökkentését, és a republikánusokat hibáztatta a döntésért.

Barack Obama és a kongresszusi vezetők pénteken egy utolsó megegyezési kísérletet tettek a megegyezés híján március 1-jén automatikusan életbe lépő büdzsécsökkentés miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztetett, hogy megszorítás lelassítja majd az amerikai és a világgazdaság növekedését.

Nem segíti a növekedést

Az elnök szerint a drasztikus kiadáscsökkentés helyett lehetőség lenne ésszerűbb kiadáscsökkentésre is. Mint kifejtette, "még mindig hiszek abban, hogy ezeket a megszorításokat helyettesíthetjük egy sokkal kiegyensúlyozottabb megközelítéssel, amely mindenkitől kérne áldozatvállalást".

Mint elmondta, nem mindenki fogja érezni a megszorításokat azonnal, de a középosztály hamar jelentős veszteségeket szenved el, elsősorban az állami alkalmazottak. Az adókedvezmények megszűnésével alacsonyabbak lesznek fizetések, és alacsonyabbak lesznek a vállalati profitok is.

Az elnök elmondta azt is, az automatikus kiadáscsökkentés nem fogja segíteni a gazdasági növekedést, csökkenteni fogja a foglalkoztatást, és egyes közgazdásztok szerint 750 ezer munkahelybe fog kerülni. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, egyes szakértői vélemények szerint nem ez a deficit csökkentésének legésszerűbb és leggyorsabb módja.

A költségvetési szakadék

A pénteken hatályba lépett úgynevezett költségvetési szakadék az amerikai büdzsé tíz évre szóló, 1200 milliárd dollár összértékű automatikus "zárolása". A költségvetési tételek kényszerű csökkentése a jelenlegi költségvetési évben, szeptember végéig 85 milliárd dolláros megszorítást jelent. A költségvetés automatikus csökkentéséről 2011-ben hoztak törvényt, abban bízva, hogy az intézkedés ösztönző erővel hat majd a deficitcsökkentésről folytatott tárgyalásokra. A hét hónapra szóló, 85 milliárd dolláros nyirbálás több tételből áll össze.

A legnagyobb tétel a védelmi minisztérium büdzséjének nem egészen 43 milliárd dolláros (nagyjából 8 százalékos) csökkentése. Kevesebb jut fegyvervásárlásra, támaszpontok üzemeltetésére és felújításra. A hadsereg létszáma nem csökken, de szakértők szerint akár több mint 300 ezer civil munkahely szűnhet meg.

Egyenként több százmillió dollárral csökkentik olyan országos szervek költségvetését, mint az egészségügyi pénztár, a vámhatóság vagy a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI). A repülésbiztonsági hivatal 323 millió dollárt veszít, az atomenergia-hivatal 55 millió dollárt. A kongresszusi könyvtártól 31 millió dollárt vesznek el, a washingtoni holokauszt múzeumtól 2,6 millió dollárt. A katasztrófavédelemnek 375 millió dollárral kevesebbel kell beérnie, a külügyminisztérium 650 milliós mínuszra számíthat. Ez összesen csaknem 29 milliárd dolláros csökkentés. Szakértők szerint összesen 400 ezer álláshely szűnhet meg.

A szociális szférában összesen több mint 13 milliárd dolláros lesz a megszorítás. 9,9 milliárd dollárral (2 százalékkal) kevesebb jut a nyugdíjasok egészségbiztosítására, csökken a munkanélkülieket támogató vagyonalap, és kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk a hajléktalanokat és a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket segítő állami programoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Finnyáskodás helyett: van mit tanulni Puzsértól

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Fellázadtak az idősotthon lakói, mert duplájára emelték a díjat

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Putyin elvitte egy körre az egyiptomi elnököt az új limójában – videó

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Kitalálja, melyik évben járunk? Így köszönte meg az áramszolgáltató az állami kitüntetést

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését