Együttműködési megállapodást írt alá az MGYOSZ és az MSZOSZ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megújította együttműködési megállapodását a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövegsége (MGYOSZ) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a megállapodás egyebek közt a kollektív szerződések számának növelését és intenzív munkajogi egyeztetéseket céloz meg.

A két szervezet keddi közleménye szerint a felek kölcsönösen elismerik a szakszervezeteknek és a munkáltatói érdekképviseleteknek a gazdasági és társadalmi érdekek védelme terén betöltött kitüntetett szerepét és azt, hogy az érdekképviseletek létezése és működése a tagok magánérdekein túlmutató közérdeket is szolgál, valamint szem előtt tartja a munkabéke megőrzésének fontosságát. 

A felek egyetértenek abban, hogy fontos értéknek tekintik a rendezett munkaügyi kapcsolatokat. Ennek garanciális elemeként tekintenek a munkáltatói érdekképviseleti szervezetekre, a szakszervezetekre és a kollektív szerződésekre. A partnerek felmérik és elemzik a szakmai és vállalati kollektív szerződéseket és javaslatokat készítenek azok korszerűsítésére, illetve újak megkötésére. Emellett az MGYOSZ szükség szerint felhívja a tagsági körébe tartozó szakmai szövetségeket kollektív tárgyalások folytatására, szerződések megkötésére.

A megállapodás részeként a felek előzetes szakmai konzultációkat fognak folytatni a jövőben közös álláspont kialakítása érdekében a munka világát érintő jogszabályi és a kereseteket befolyásoló adójogi változások, javaslatok kapcsán.