szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vártnál és a lehetségesnél is kevésbé radikális hitelezés- és gazdaságösztönző programot hirdetett meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az intézkedéseknek valószínűleg mérsékelt hatásuk lesz - így értékelték az MNB által ismertetett terveket londoni pénzügyi elemzők.

A egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó két vezető közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson a csütörtökön bejelentett MNB-csomagtervet elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a magyar kis- és középvállalkozások hitelellátásának élénkítését szolgáló, a kereskedelmi bankok által nulla százalékos kamattal felvehető 250 milliárd forintos jegybanki keret meglehetősen csekély e vállalati kör teljes adósságállományához képest. A cég két elemzőjének számításai szerint a kedvezményes kamatú hitelösszeg e vállalati kör kötelezettségeinek hozzávetőleg a 7 százalékát teszi ki.

Shearing és Jackson hangsúlyozta azt is, hogy a Bank of England - a brit jegybank - hasonló struktúrájú hitelezés-ösztönző kezdeményezése révén kínált pótlólagos kereskedelmi banki hitelek kereslete meglehetősen lanyha a brit vállalkozások részéről az eddigi adatok alapján. Ennél fontosabb tényező azonban, hogy a magyar bankrendszerben már most is forintlikviditási felesleg van, a hitelezés élénkülését pedig inkább a pénzügyi válság előtti időszakban folyósított, mára rosszhitel-állománnyá vált kölcsönök magas aránya korlátozza. A Capital Economics londoni elemzőinek becslése szerint a nem teljesítő kinnlevőségek mára a magyar bankrendszer teljes követelési portfoliójának 16 százalékát teszik ki.

A kis- és középvállalatok devizahitel-kitettségének enyhítésére hivatott, ugyancsak 250 milliárd forintos - aktuális forintárfolyamot alkalmazó - átváltási keretről a ház londoni közgazdászai azt állapították meg, hogy e programelem meglehetősen jelentős méretű, a célzott vállalati csoport devizaalapú kötelezettségeinek hozzávetőleg a 15 százalékával ér fel.

A Capital Economics közgazdászai szerint ugyanakkor mivel a devizaalapú hitelek nem kedvezményes árfolyamú átválthatóságáról van szó, a lehetőséggel élő vállalatok számára ez a kezdeményezés a teljes adósságterhet tekintve nem nyújt sok könnyebbséget, tekintettel arra, hogy a forint meredeken gyengült a devizaalapú hitelek folyósítása óta eltelt években, és ez az árfolyamveszteség érvényesülni fog a devizahitelek forintosítása során.

Egy másik nagy londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a 4cast közgazdászainak értékelése szerint az MNB-program sikere szempontjából fontos kérdés, hogy a magyar kereskedelmi bankok milyen mértékben lesznek hajlandók csatlakozni a kezdeményezéshez a program jelentette csökkentett kockázati prémium mellett. A cég elemzőinek várakozása az, hogy a banki részvétel aránya valószínűleg alacsony lesz még abban az esetben is, ha a kormány nyomást gyakorol az állami tulajdonú bankokra. 

A 4cast szakértői kiemelték azt a véleményüket is, hogy a bejelentett intézkedések nyomást gyakorolnak majd az MNB mérlegére, mivel a jegybank a kéthetes MNB-kötvényben elhelyezett pénzekre a jelenlegi 5,00 százalékos alapkamatot fizeti, miközben nulla százalékos hitelkeretet ajánl a kereskedelmi bankoknak, emelve a forintlikviditást. Ez pótlólagos államháztartási költséget is jelent, mivel az MNB veszteségeit a költségvetésnek meg kell térítenie - hangsúlyozták a csütörtökön bejelentett MNB-programot kommentálva a 4cast közgazdászai.

A ház szakértői szerint a jelenlegi, 5,00 százalékos MNB-alapkamatot figyelembe véve a program összesen 500 milliárd forintos két fő elemének éves költsége 25 milliárd forintra jönne ki, feltéve, hogy a megjelenő pótlólagos likviditás jórészt a kéthetes MNB-kötvénybe, és nem állampapírba áramlik. A 4cast szakelemzőinek várakozása szerint mindemellett a program várhatóan lefelé ható nyomást gyakorol a piaci kamatokra, és ilyen módon gyakorlatilag bizonyos mértékű monetáris enyhítésnek felel meg, bár tekintettel a szóban forgó összegekre, ez nem lesz jelentős tényező. A ház szakértői szerint a fő kérdés az, hogy várható-e az MNB-programból olyan mértékű növekedési többlet és ennek révén államháztartási bevételnövekmény, ami túltesz a költségeken. A Bank of England hitelezés-ösztönző finanszírozási programjának eredményéből kiindulva a nettó hatás valószínűsíthetően nem lesz nagy, de e nettó hatás lehet akár pozitív is - vélekedtek a 4cast elemzői. Az MNB programjának ismertetése után javult a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a londoni kereskedésben.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a csütörtöki késői jegyzésben 367 bázispont környékén mozgott a 373,7 bázispontos előző záró után. A hét elején 395 bázispont feletti napközbeni csúcsértékeket is mértek a londoni kereskedésben. A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 367 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 30 ezer euróval olcsóbban a hét eleji jegyzéseknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!